Aflossingsvrije hypotheek

Een bestaande aflossingsvrije hypotheek die voor 01-01-2013 is afgesloten en nog loopt, mag nog worden voortgezet of overgesloten naar een andere geldverstrekker, mits er niets word gewijzigd aan de leensom . Voor het aflossingsvrije deel betaalt u maandelijks alleen rente over de hypotheeklening. Wat zijn de belangrijkste kenmerken van deze hypotheekvorm? En wat zijn de voor- en nadelen?

Belangrijkste kenmerken

 • U lost op het aflossingsvrije deel niet af gedurende de looptijd van de leningen u bouwt op dat deel ook geen vermogen op om in de toekomst af te kunnen lossen.
 • Aan het einde van de looptijd of op het moment dat u verhuist, betaalt u de openstaande lening terug aan de geldverstrekker. Hiervoor gebruikt u bijvoorbeeld de opbrengst uit de verkoop van de woning of uw spaargeld.
 • De deels aflossingsvrije hypotheek wordt nog uitsluitend gesloten mits er voor 1 Januari 2013 reeds een aflossingsvrije hypotheek liep in combinatie met een andere hypotheekvorm of wanneer u eigen geld kunt inbrengen.
 • Het laatste kabinetsakkoord handhaaft de mogelijkheid om een aflossingsvrij hypotheekgedeelte af te sluiten waarbij dit deel als een 2e leningdeel gezien wordt. De hypotheekrente over dit aflossingsvrije leningdeel is bij nieuwe gevallen, niet fiscaal aftrekbaar.

Voordelen

 • Laagste maandlasten
  Bij een deels aflossingsvrije hypotheek heeft u de laagste maandlasten, omdat u over het aflossingsvrije deel alleen rente betaalt.
 • Maximaal profiteren
  Uw schuld op het aflossingsvrije deel blijft hetzelfde tijdens de looptijd, want u lost niets af op dat deel van uw lening. Het feit dat u geen aflossing betaald maakt de maandlast voordeliger.

Nadelen aflossingsvrije hypotheek

 • U bouwt niets op
  U bouwt over het aflossingsvrije deel geen vermogen op bij deze hypotheekvorm, omdat er op dat deel geen aflossingen plaatsvinden.
 • De eindaflossing is niet geregeld
  Omdat u minder vermogen opbouwt, kunt u de hypotheek aan het einde van de looptijd vaak niet aflossen. De rentelast loopt dan na dertig jaar gewoon door.
 • Schuld als erfenis
  Bij overlijden loopt de hypotheek gewoon door, omdat deze overgaat op de erfgenamen. Tenzij u een aparte overlijdensrisicoverzekering afsluit, waarmee de erfgenamen de hypotheek (deels) kunnen aflossen.
 • Hypotheeklasten stijgen na pensioen
  Na pensionering kunnen de netto hypotheeklasten stijgen, doordat u een verminderde belastingaftrek geniet.
© 2022 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu