Zes slimme strategieën om te besparen op verzekeringen
Geplaatst op: 1 maart 2013De crisis en de verhoging van de assurantiebelasting hebben miljoenen Nederlanders op het idee gebracht hun verzekeringspakket eens kritisch te bekijken. Alleen verzekeren wat echt nodig is, kan honderden euros voordeel opleveren. Met deze vijf slimme strategieën bespaart u geld zonder in te leveren op dekking.
1. Laat premiekorting varen
Verzekeraars geven graag korting wanneer klanten meer verzekeringen bij dezelfde maatschappij afsluiten. Dat lijkt gunstig, maar is het vaak niet. De goedkoopste verzekeraar voor een woonverzekering is vaak een andere dan de goedkoopst aanbieder van een aansprakelijkheidsverzekering, blijkt uit gegevens van Verzekeringssite. Alle polissen apart vergelijken en afsluiten bij de goedkoopste bieder levert direct geld op, zonder in te leveren op dekking.
2. Loop jaarlijks de polismap door
De verzekeraar die vorig jaar de goedkoopste was, is dat dit jaar misschien niet meer. Premies wijzigen regelmatig, dus is het verstandig om net zo regelmatig even te checken of je niet te veel betaalt. Jaarlijks verzekeringen vergelijken is een goede gewoonte.
3. Verzeker alleen risico’s die je niet zelf kunt dragen
Risico’s als medische kosten, aansprakelijkheid, schade aan eigen huis en inboedel zijn bijna nooit zelf te dragen. Voor andere verzekeringen is het te overwegen zelf geld opzij te zetten, bijvoorbeeld voor de uitvaart, voor aanvullende zorg en voor annulering van een vakantie. Reken eens uit welk bedrag je in een paar jaar tijd zou opbouwen als je de premie voor deze verzekeringen op een spaarrekening zou zetten. Een mooie reserve voor allerhande risico’s.
4. Schrap overbodige of dubbele dekkingen
Een ongevallenverzekering keert eenmalig een vast bedrag uit wanneer de verzekerde door een ongeval om het leven komt of invalide wordt. Hulp bij een ongeval is er niet mee verzekerd. Inkomensverlies als gevolg van het ongeval evenmin. Het is een extraatje, dat vaak onderdeel uitmaakt van een reisverzekering. Veel mensen met een doorlopende reisverzekering kiezen voor deze dekking. Laat ‘m voortaan gerust weg.
Over reisverzekeringen gesproken: kijk ook even na of je niet dubbel bent verzekerd voor medische kosten in het buitenland, voor autopech of voor rechtsbijstand.
5. Neem geen garantieverzekering
Bij elektronica kunt u vaak de garantieperiode verlengen. U betaalt dan bij aankoop een vast bedrag extra, zodat u de komende drie jaar gegarandeerd bent van een goedwerkend product zonder extra kosten. Wettelijk heeft u al recht op garantie wanneer een product snel stukgaat. Hoe lang die wettelijke garantie duurt, hangt af van de normale levensduur van het product. Van een dure vaatwasser mag u een langere levensduur verwachten dan van een krultang.
Om aanspraak te maken op de wettelijke garantie zult u wel vaak moeten soebatten met de winkelier die u het product verkocht. Hij is verantwoordelijk voor reparatie of vervanging, waarbij u vaak wel een deel van de kosten zelf moet betalen. De wettelijke regeling houdt er namelijk rekening mee dat het product minder waard is geworden. Met een verlengde garantie verzekert u in feite het risico op het gesoebat en de eventuele kosten die voor eigen rekening komen. Deze kosten zijn niet of nauwelijks hoger dan de kosten van een verzekering.
6. Pas op dat u geen provisie betaald en ook nog een servicecontract afsluit bij uw tussenpersoon. Sinds het provisieverbod kunt u verzekeringen provisievrij afsluiten waardoor u vaak een servicecontract krijgt aangeboden. Bij lopende verzekeringen betaald u vaak dubbel.