Woningbouw wacht rampjaar
Geplaatst op: 29 november 2012De bouw stevent af op het zwaarste jaar sinds 1945. Dat blijkt uit de doorrekening van het regeerakkoord, die het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) vandaag presenteerde, zo meldt de Nederlandse Vereniging van Makelaars. Voor de korte termijn is met het voorgestelde kabinetsbeleid alle hoop op herstel in de bouw vervlogen, zo stelt Bouwend Nederland. De woningmarkt blijft op slot. Volgend jaar vallen de zwaarste klappen in de woningbouw, waar de investeringen dit jaar en volgend jaar met 16% dalen.
“In 2013 krijgen we weer honderden faillissementen en weer minstens tienduizend ontslagen. Tenzij het kabinet de bouw en woningmarkt niet verder inperkt maar stimuleert, en daardoor ook de hele Nederlandse economie een duw de goede kant op geeft”, zo reageert Elco Brinkman, voorzitter van Bouwend Nederland, op de uiterst sombere prognose van het EIB.
Brinkman: “De bouw zal dus de hele economie blijven remmen. Dat wil niemand. We kunnen juist de motor worden. Het kabinet kan met slimme maatregelen de economische groei vanuit de bouw stimuleren. Starters moeten een maatwerkhypotheek kunnen krijgen, de huurstijgingen moeten hand in hand gaan met de verhuurdersheffing, grondprijzen moeten omlaag en de infrabezuinigingen moeten teruggedraaid worden. Bij echt stimuleren denk ik aan het lage btw-tarief voor onderhoud; dat heeft zich al heel goed bewezen. En als woningeigenaren hun huis energiezuinig laten maken, zouden ze die kosten van de belasting moeten kunnen aftrekken. Dat helpt ook voor de klimaatdoelstellingen. Starters kunnen nog nauwelijks een huis bemachtigen omdat het kabinet vasthoudt aan strikte financieringsregels. Daardoor blijft de hele woningmarkt op slot, waardoor ook noodzakelijke nieuwbouw uitblijft. De oplossing is er: hou rekening met de vaak gunstige inkomensperspectieven van starters op de langere termijn. Nu de overheid zelf de normen vaststelt, houdt niets het kabinet tegen om de woningmarkt dit broodnodige zetje te geven.”