« Terug naar het overzicht

Woekerpolissen misschien verplicht omgezet

Geplaatst op: 11 september 2013

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën laat uitzoeken of het mogelijk is om overduidelijk slechte woekerpolissen automatisch om te zetten in een betere regeling voor de klant.

Hij reageerde daarmee woensdag in een Kamerdebat op een voorstel van de Vereniging Eigen Huis.

De VEH vindt dat verzekeraars die bijvoorbeeld dure beleggingsverzekeringen hebben verkocht, verplicht verbeteringen in de polis moeten doorvoeren, ook al reageert de klant niet op een aanbod. Volgens de VEH steken mensen namelijk de kop in het zand, na jaren van ellende rond hun polis.

‘Juridische belemmeringen wegnemen’

Dijsselbloem erkent dat het „juridisch lastig kan zijn” om de automatische verbetering van een polis door te voeren, „maar we gaan het toch verkennen”. Hij heeft verzekeraars er inmiddels ook al toe opgeroepen. Mochten zich juridische belemmeringen voordoen die hij kan wegnemen, dan is de minister daartoe bereid.

Aanbod tot verbetering wordt niet begrepen

Het grote probleem bij de afwikkeling van de tussen de 6 en 7 miljoen producten die vooral in de jaren negentig werden verkocht, is dat mensen vaak wel een verbeterd aanbod krijgen van hun verzekeraar, maar de brief niet openen, het aanbod niet begrijpen of dat de brief thuis op een stapeltje belandt. Dat zou ondervangen kunnen worden door een automatische verbetering in het belang van de klant.

Heeft u een woekerpolis? Kom in actie!

Veel mensen hebben nog steeds een beleggingsverzekering of woekerpolis afgesloten om vermogen op te bouwen. Vermogen om bijvoorbeeld de hypotheek af te lossen of om (aanvullend) pensioen op te bouwen. Helaas voldoen niet al deze producten aan wat u kon verwachten. Het is mogelijk dat de opbrengsten tegenvallen. Maar hoe eerder u actie onderneemt, hoe eerder u uw eigen situatie kunt verbeteren. Daar hebt u later (financieel) voordeel van.

Een deel van de beleggingsverzekeringen die in Nederland zijn afgesloten voldoen niet aan de verwachtingen (‘woekerpolis’). Het is mogelijk dat de opbrengsten flink tegenvallen. Hoe eerder u actie onderneemt, hoe eerder u uw eigen situatie kunt verbeteren.

Dit is zeker belangrijk wanneer u een beleggingsverzekering heeft om uw hypotheek mee af te lossen of om in uw pensioen te voorzien.

Een lijst van de meest voorkomende beleggingsverzekeringen is te vinden op de KIFID pagina. Op onze website vindt u ket logo van Kifid waarna u op deze pagina een overzicht vindt van de beleggingsproducten van verzekeraars. Zij hebben deze informatie op ons verzoek verstrekt. Als verzekeraars aangeven geen beleggingsproducten aan te bieden, staat dat vermeld in de laatste kolom.

De vermelding op deze pagina is informatief bedoeld en zegt niets over de kwaliteit van producten. Kifid is niet verantwoordelijk voor de volledigheid en juistheid van de opgegeven productkenmerken. Voor meer informatie hierover kunt u terecht bij de verzekeraar in kwestie.

Wat kunt u nu doen als u een beleggingsverzekering of woekerpolis heeft?

Als u een beleggingsverzekering of woekerpolis hebt is het belangrijk om te kijken wat dit betekent voor uw persoonlijke financiële situatie. Niet alleen nu, maar zeker ook voor later. Als nu al blijkt dat de opbrengsten misschien tegenvallen, hebt u nog tijd om uw persoonlijke situatie te verbeteren. Dit kan later in uw eigen voordeel zijn. De Hypotheekfabriek legt graag uit wat uw mogelijkheden zijn.

 

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu