« Terug naar het overzicht

Wat kost een hypotheek?

Geplaatst op: 5 juli 2013

Mysterie shopper op bezoek bij diverse hypotheekadviseurs

AMplus stuurde mysterie shoppers naar een aantal hypotheekadviseurs. Om uit te vinden hoe snel er een afspraak valt te maken, wat het advies behelst en vooral: wat kost het? Er is nogal verschil in klantvriendelijkheid en prijs tussen de aanbieders.

Om de belangrijkste uitkomst van het mysterie shoppers-onderzoek maar meteen te onthullen: banken zijn veel goedkoper dan de zelfstandige en onafhankelijke adviseur. Dat laatste wordt overigens nergens expliciet uitgespeeld: dat men weliswaar duurder is, maar dat daar wel iets tegenover staat. Onafhankelijkheid wordt nergens waar dat wel relevant is benadrukt. Verder loont shoppen. Bij twee van de acht adviseurs kun je advies krijgen, maar hoef je toch niets te betalen als de hypotheek niet doorgaat.

Acht adressen

Twee mysterie shoppers van Shopcontrol bezochten in april 2013 acht adressen in opdracht van AMplus. De een deed vier adressen rond Arnhem aan, de ander vier in Amsterdam. De Hypotheker werd twee keer meegenomen en de andere bezochte hypotheekadviseurs waren van ABN Amro, ING, de Rabobank, Hypotheekvisie, Hypotheekshop en een locale financiële adviseur: Riksen & Willems in Oosterbeek.

Banken mogen dan goedkoper zijn, ze lijken wel minder geïnteresseerd in de klant en weten hem ook wat minder snel te behagen. De kwaliteit van het advies is bij de aanbieders doorgaans prima in orde. De Blok-hypotheek is sleuren aan een dood paard en speelt in de dagelijkse adviespraktijk al geen rol meer.

Geen Hypotheek: dan ook geen rekening

Amplus liet de mystery shopper zeggen dat hij gehoord had dat je bij de Rabobank niets hoeft te betalen als je daar ook geen hypotheek sluit. De advieskosten worden pas berekend als er een deal is. Geldt dat ook voor de andere aanbieders?

ABN Amro zegt kortweg dat de Rabobank al op zijn vingers is getikt voor dit gedrag en dat het dus niet aan de orde is. De Hypotheker in Arnhem is coulant: hij geeft aan dat dit bij iedereen zo is, als je iets niet tekent hoef je er ook niet voor te betalen.

Bij de Hypotheker in Amsterdam heerst echter een andere mores. Daar krijgt de klant te horen: “Er wordt een basisbedrag van EUR 995,- in rekening gebracht wanneer de hypotheek niet gesloten wordt.”

Bij Hypotheekvisie geldt hetzelfde principe, al is het bedrag anders: “De kosten voor het hypotheekadvies hoeven alleen betaald te worden wanneer de hypotheek gesloten wordt. Er wordt dan enkel een som van EUR 750,- in rekening gebracht.”

De adviseur van Riksen & Willems geeft aan dat dit niet kan. Hij zegt dat er advieswerk in zit en ook werk achter de schermen: zoals het indienen van de hypotheekaanvraag bij een bank en dat zijn zaken die geld kosten…

Het gesprek met ING ging via de telefoon (er was volgens de bank geen tijd om op een termijn van twee tot drie weken een afspraak op kantoor te maken) en daarin houdt de adviseur zich op de vlakte. De mystery shopper rapporteert: “Voor het hypotheekadvies hoeft enkel betaald te worden wanneer de hypotheek ook daadwerkelijk gesloten wordt. Indien dit niet gebeurt worden wel basiskosten in rekening gebracht. Ondanks een expliciete vraag wilde men niet aangeven hoe hoog die basiskosten zijn.”

Wat rekenen de adviseurs dan voor hun totale advieswerk?

De mystery shopper: “De adviseur van ABN Amro vertelt dat de kosten EUR 1.750,- zijn voor ons als starters.”

Over de Rabobank, zegt de mystery shopper: “Hij vertelt dat doordat we digitaal de documenten in het hypotheekdossier hebben gezet we kosten besparen. Er worden overigens pas kosten in rekening gebracht als er een overeenkomst is. De kosten bedragen EUR 850,- als we alles digitaal aanleveren.”

Bij de Hypotheker in Arnhem: “De adviseur geeft aan dat ze al sinds 1 april vorig jaar met tarieven werken in plaats van provisie. Hij zegt dat de kosten voor ons EUR 2.995,- zijn.”

Bij Riksen & Willems: “Hij geeft aan dat het doorgaans 2 tot 3 gesprekken kost en hij schat dat het voor ons rond de EUR 1.500,- kost (plusminus 10 uur werk).”

Hypotheekvisie: “Na het berekenen van het te lenen bedrag en de ‘kosten koper’-som adviseert de hypotheekadviseur mij een standaardpakket van EUR 2.450,-. Het standaardpakket omvat advies over de lening en het invullen van de eerste belastingaangifte na aankoop van de woning.”

De Hypotheker in Amsterdam: “Het hypotheekadvies komt uit tussen EUR 3.000,- en EUR 5.000,-. Voor het lagere bedrag wordt advies uitgebracht over de hypotheek en verzekeringen zoals overlijdensrisico en arbeidsongeschiktheid. Het bedrag stijgt tot EUR 5.000,- wanneer kosten voor notaris en taxatie inbegrepen worden.”

De Hypotheekshop: “Voor EUR 1.500,- kan de hypotheekadviseur een advies geven. Het betreft hier enkel advies over het te lenen bedrag en de hypotheekverstrekker. Notariskosten en taxatiekosten zijn niet inbegrepen.”

ING: “Voor het hypotheekadvies wordt EUR 2.100,- in rekening gebracht. Daarvoor bekijkt men de beste hypotheekvorm, het hypotheekbedrag en neemt men ook verzekeringen voor overlijdensrisico en arbeidsongeschiktheid mee.”

Conclusie: kijk eens op www.dehypotheekfabriek.nl

 

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu