VANAVOND IN KASSA: Grote prijsverschillen in Hypotheekadvies
Geplaatst op: 19 januari 2013Sinds 1 Januari 2013 zijn er veranderingen doorgevoerd in de manier waarop u voor financieel advies betaalt.
Wat betekent dat rechtstreeks betalen voor advies?
Vanaf 1 januari 2013 betaald u een financiële adviseur voor sommige financiële producten rechtstreeks voor het advies dat hij u geeft. Tot 2013 was het gebruikelijk dat een adviseur voor zijn advies betaald werd via provisie. De provisie was verwerkt in de prijs van het financiële product.
De zelfstandige adviseur ontving van de bank of verzekeraar waar het financiële product was gekocht provisie voor zijn advies en bemiddeling.
U betaalde dus indirect voor financieel advies. Vanaf 1 januari mag dit niet meer. Dit wordt het provisieverbod genoemd.
U krijgt voortaan van de zelfstandige adviseur een rekening gepresenteerd voor financieel advies en bemiddeling. Ook de adviseurs van banken en verzekeraars brengen vanaf 1 januari kosten voor advies in rekening.
Financieel advies is en was dus nooit gratis.
Waarom deze veranderingen?
Verschillen in de hoogte van provisies die banken en verzekeraars aan zelfstandig adviseurs betalen, kunnen verkeerde prikkels geven aan de adviseur. Zo kon het voorkomen dat een adviseur een bepaald financieel product adviseerde vanwege de hoge provisie, terwijl dit niet het meest passende product voor u hoefde te zijn.
Door de zelfstandige adviseur rechtstreeks te betalen voor advies, heeft hij geen andere belangen dan uw belang en zal hij in uw belang adviseren. U betaalt immers voor zijn advies en niet de bank of verzekeraar.
Kan ik ook zonder advies een product afsluiten?
Als u zelf weet hoe een financieel product werkt, wat de voorwaarden zijn en weet dat dit past bij uw eigen (financiële) situatie, kunt u er voor kiezen om geen advies af te nemen.
U sluit dan alleen het product via een financiële dienstverlener. Dit heet execution only en is ook niet gratis, omdat er wel voor u bemiddeld wordt. Dus als u alles zelf uitzoekt en afsluit, betaal je nog steeds kosten voor het afsluiten van het product.
Vaak zijn die wel lager.
Let op! Veel producten zijn complex en niet eenvoudig te begrijpen. Execution only (alles zelf doen) is dan ook niet voor iedereen geschikt.
Wat zijn de gevolgen van het provisieverbod voor mijn lopende financiële producten, zoals mijn hypotheek?
Voor lopende producten die met provisie gekocht zijn en vanaf 1 januari onder het verbod vallen, verandert er niets. De zelfstandige adviseur blijft zijn doorlopende provisie ontvangen, ook na het provisieverbod. Voor (een deel van) zijn diensten heb je dus al betaald.
Bestaande hypotheek verhogen of omzetten
Nu kan het zijn dat er na verloop van tijd iets veranderd moet worden aan het financiële product. Stel, u wilt uw huis verbouwen en daarvoor uw bestaande hypotheek verhogen. Of u op dat moment moet betalen voor advies, hangt af van de situatie. Bespreek dit dus met uw adviseur. Bij het omzetten van uw hypotheekvorm zal ue altijd moeten betalen voor advies.
Wat als ik uiteindelijk het product niet aanschaf?
De eerste keer dat u een gesprek hebt met een adviseur wordt meestal een oriënterend gesprek genoemd. Daarvoor worden vaak geen kosten in rekening gebracht. Als u na dat gesprek verder wilt, legt de adviseur een contract voor het geven van advies aan je voor. Als u dat document tekent, moet u betalen voor het advies. Zelfs als u uiteindelijk geen product afsluit. De adviseur heeft namelijk wel werk voor u gedaan en advies gegeven. En gratis advies bestaat niet.