Tussenpersoon stuurt rekening
Geplaatst op: 9 december 2013Onlangs kreeg een klant een nota van een tussenpersoon van € 220.00 voor het beheer van de vijf begrafenispolissen van ons gezin. Die zijn allemaal premievrij en keren uiteindelijk iets van 2200 euro uit. In deze factuur werd direct vermeld, dat als we niet betaalden, er een incassobureau zou worden ingeschakeld.
Dit is nu eenmaal de wet, zei hij. Maar waarom moet ik jaarlijks 220 euro betalen voor… Ja waarvoor eigenlijk? Inmiddels heb ik al twee herinneringen en wordt nu wederom bedreigd door het incassobureau.
Provisie
Bijna iedereen heeft te maken met het provisieverbod voor ingewikkelde financiële producten, dat begin dit jaar is ingegaan. Daaronder vallen risicoverzekeringen, hypotheken en ook uitvaartverzekeringen. Dat betekent dat de tussenpersoon, die de verzekeringen geregeld heeft, geen provisie meer ontvangt van de maatschappij waar hij de verzekering geplaatst heeft. In ruil daarvoor mag hij de rekening voortaan indienen bij de klant. Daardoor ziet de klant welke deel van zijn premie als provisie naar de tussenpersoon of adviseur gaat.
Premie met hetzelfde bedrag lager
Het is natuurlijk niet de bedoeling van de wet dat de consumenten daardoor duurder uit zijn. Als de provisiekosten uit de premie gehaald worden en door de tussenpersoon bij de klant in rekening gebracht worden, moet de premie dus met ongeveer hetzelfde bedrag lager worden.
De meeste mensen wisten overigens helemaal niet dat ze provisie voor hun financiële producten betaalden, omdat die kunstig was weggewerkt in de premie. Op zich is dat al een bron van misverstanden tussen klant en tussenpersoon.
Tussenpersonen
Dat de provisie van de tussenpersoon zichtbaar wordt voor de klant is natuurlijk een goed zaak. Maar er zijn nogal wat tussenpersonen die gebruik maken van de wet door een rekening bij hun klanten in te dienen, terwijl ze helemaal niets adviseren. Daar heeft u mee te maken.
Advieskosten
Wat voor advieskosten zijn er nou bij vijf premievrije uitvaartpolissen. Er kan misschien nazorg zijn voor een financieel product, maar dan moet de tussenpersoon zijn klanten een eerst servicecontract voorleggen. Dat is niet gebeurt bij u. Bovendien eist de wet helemaal niet dat mensen een adviseur in de arm moeten nemen, bij aankoop van een financieel product. Als die erg ingewikkeld zijn is dat natuurlijk wel verstandig om te doen.
Autoriteit Financiële Markten
De Autoriteit Financiële Markten, een soort consumentenorganisatie voor bank- en verzekeringszaken. Die AFM adviseert consumenten vooral vragen te stellen over een onverwachte rekening.