Starter weet weinig over leencapaciteit
Geplaatst op: 23 november 2015Het blijkt dat starters op de woningmarkt de aankoop van een huis erg lastig vinden. Door de strengere hypotheekregels en de inbreng van eigen geld vindt een op de vijf het kopen van een huis moelijker dan verwacht. Ook geeft een groot deel van de startrers voorafgaand aan de koop geen idee te hebben gehad hoeveel geld ze konden lenen.
Bijna de helft van de starters heeft geen goed beeld bij het aankooptracject.
Het onderzoek laat zien dat het merendeel van de starters een deel van de woning met spaargeld financiert. Ruim vier op de tien betalen meer dan 20.000 euro. Starters doen er goed aan een deel zelf te financieren door hiervoor te sparen, maar ze moeten wel spaargeld overhouden voor een gezonde buffer.
Dat lukt echter niet altijd.
Wij ontvangen dagelijks verzoeken van starters om de maximale hypotheeksom te berekeningen en door de strengere regels en de beperkte leencapaciteit valt de uitkomst vaak tegen. Het inbrengen van spaargeld is dan vaak een uitkomst. Door de maximering van de leensom tot 103% van de woningwaarde is het praktisch onmogelijk om met gesloten beurs een hypothecaire financiering te krijgen De rekening van de aankoopmakelaar, de taxatie, de notaris, NHG borgtochtprovise en niet te vergeten de adviseurskosten stijgen vrijwel altijd boven de 103% van de financieringsbegroting uit.
2016
Vanaf 1 januari 2016 wordt de maximale hypotheekverstrekking verlaagd naar 102% van de marktwaarde van de woning en dit zal direct leiden tot het inbrengen van meer spaargeld om een woning te kunnen kopen.
Goed nieuws!
Ook in 2016 blijft het advies en bemiddelingstarief van De Hypotheekfabriek ongewijzigd en betaal je slechts € 999,- voor dezelfde hypotheek.
Persoonlijk advies door erkend financieel adviseurs, begeleiding van A tot Z, bemiddeling bij vrijwel alle geldverstrekkers en verzekeraars en inclusief het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering.
Kan dat wel?
Kijk eens op www.independer.nl of www.advieskeuze.nl