Staat nationaliseert SNS REAAL en de reactie van De Hypotheekfabriek
Geplaatst op: 1 februari 2013De Nederlandse Staat heeft SNS Reaal genationaliseerd. Dit maakten minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem en Jan Sijbrand (DNB) op 1 februari bekend.
SNS Reaal verkeerde al langere tijd in zwaar weer. Dit vanwege de enorme verliezen bij het bedrijfsonderdeel Property Finance. Een redding door private investeerders bleek niet mogelijk en een kapitaalinjectie door andere grootbanken werd door de Europese regelgeving tegengehouden
Het ministerie van Financiën noemt de onteigening noodzakelijk “vanwege de uitzichtloze situatie waarin SNS Bank en SNS Reaal waren komen te verkeren en het ernstige en onmiddellijke gevaar dat van die situatie uitging voor de stabiliteit van het financiële stelsel.” Zonder overheidsingrijpen zou de bankverzekeraar failliet zjin gegaan. De nationalisatie kost de staat 3,7 miljard euro. Het spaargeld van spaarders is veilig, benadrukt het ministerie. “De dienstverlening voor de klanten van SNS Reaal met 1,6 miljoen spaarrekeningen en 1 miljoen betaalrekeningen wordt voortgezet en het spaargeld van spaarders is veilig.”
SNS Reaal is naast ASR de tweede verzekeraar die volledig in handen is van de overheid. Groot verschil is dat ASR geen kapitaalinjectie van de overheid heeft gekregen. SNS Reaal verwacht veel vragen van klanten.
Reactie van De Hypotheekfabriek
Het lag natuurlijk in de lijn van verwachtingen dat vroeg of laat ingegrepen moest worden maar we moeten ons toch wel afvragen of we zo blij moeten zijn met de volgende staatsbank. De overheid beschermd hiermee indirect de belangen van de klanten van SNS Reaal en dat is uiteraard een goede zaak, maar er kleven ook nadelen aan dit overheidsingrijpen.
Een bank die in handen is van de overheid mag namelijk niet scherp concurreren met spaarrente- en hypotheektarieven. Dit betekent concreet een verdere vervlakking van de onderscheidende rol die geldverstrekkers momenteel vervullen. Naast de verplichte overheidsmaatregel aan geldverstrekkers om uitsluitend volledige aflossing aan te bieden, is er zo dadelijk ook geen rente concurrentie meer.
Het wordt dus steeds gemakkelijker om te kiezen voor bedrijven zoals De Hypotheekfabriek die dezelfde hypotheek aanbied voor een veel lagere prijs op het gebied van advies en bemiddeling.