« Terug naar het overzicht

Scheiding en geld: waar u aan moet denken

Geplaatst op: 21 oktober 2012

Spanningen over geld zijn behalve oorzaak ook vaak het gevolg van een scheiding. Een meerderheid van de mensen gaat er na een scheiding financieel op achteruit en een deel houdt er zelfs schulden aan over. Wat staat u te wachten bij een scheiding? Wat is de invloed op hypotheek, pensioen en onderneming en hoe kunt u zich beter voorbereiden?

Financieel gezien zijn er wel eens betere tijden geweest om te scheiden van uw partner. Huizenprijzen zijn flink gedaald, banen staan op de tocht en mensen vragen zich af wat er van hun pensioen overblijft. Een ingrijpende beslissing als een scheiding, waarbij u er financieel op achteruit gaat, is extra zwaar in deze tijden van economische onzekerheid. Nu is dat natuurlijk geen reden om een scheiding te heroverwegen. Het maakt wel duidelijk dat u zich goed moet realiseren wat u te wachten staat. „Mensen gaan er vaak onterecht van uit dat ze bij hun trouwen genoeg zekerheid hebben bedongen en onderschatten de gevolgen van een scheiding,” zeggen echtscheidingsadvocaten, die dagelijks mensen over de vloer krijgen die gaan scheiden. Vijf situaties die u in de gaten moet houden wanneer u en uw partner scheiden.

Huis te koop

Het gezamenlijke huis verkopen is de laatste jaren erg lastig. De woningmarkt zit op slot en het duurt soms jaren voordat men het huis zonder al te hoge restschuld verkoopt. Gaat u of uw partner alvast ergens anders wonen, dan kunt u tot twee jaar na de scheiding nog hypotheekrenteaftrek ontvangen.

Partner uitkopen

Veel mensen gaan er van uit dat het mogelijk is om een van de twee partners uit te kopen en de hypotheek dus op één naam te zetten, maar dit is lang niet altijd het geval. Ook als u het samen eens wordt, is er goede kans dat de bank hier niet mee akkoord gaat. Banken worden de laatste jaren strenger in het verstrekken van hypotheken. Wanneer u uw partner kunt uitkopen, houd er dan rekening mee dat er vanaf 2013 nieuwe hypotheekregels gaan gelden.

Belastingaangifte

Getrouwde stellen zijn automatisch fiscaal partner en kunnen dus samen belastingaangifte doen. Mensen die scheiden, kunnen er voor kiezen om in het jaar van scheiding toch nog samen aangifte te doen. Op deze manier valt er maximaal voordeel te behalen met bepaalde aftrekposten. Afzonderlijk aangifte doen levert alleen de fiscus geld op. Het is wel handig als u nog met elkaar door één deur kunt.

Partnerpensioen

Als u gaat scheiden, zult u het pensioen dat u tijdens uw huwelijk heeft opgebouwd met uw partner moeten delen. Normaal gesproken krijgt ieder de helft. Daarnaast is het belangrijk om te kijken of door uw pensioenfonds nabestaandenpensioen wordt opgebouwd. Uw ex-partner heeft, als u ongetrouwd blijft, dan toch recht op nabestaandenpensioen.

Onderneming verdelen

Als een van de twee partners in een scheiding een onderneming heeft en er in gemeenschap van goederen getrouwd is, heeft de ex-partner van de ondernemer recht op de helft van de waarde van de onderneming bij de scheiding. Toch betekent dit niet dat de ex-partner van de ondernemer zich rijk kan rekenen. Als de ondernemer kan aantonen dat de continuïteit van het bedrijf in gevaar komt als hij de helft van de waarde moet overdragen, dan hoeft hij dit niet direct te betalen. Dan kan het wellicht alsnog in termijnen of via verrekening met andere bezittingen zoals huis of auto.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu