Rabobank ‘Hypotheekmarkt is stilgevallen’
Geplaatst op: 28 februari 2013De aanscherping van de regels voor de hypotheekrenteaftrek heeft de vraag naar nieuwe hypotheken in de eerste maanden van dit jaar weggevaagd. Dat liet financieel directeur van Rabobank donderdag weten in een toelichting op de jaarcijfers van zijn bank.
,,De aanvragen voor nieuwe hypotheken liggen op een dieptepunt”, stelde de Rabobank directeur ,,Zo rustig heb ik het nog nooit meegemaakt.” Die ontwikkeling past in het beeld dat eerder al werd geschetst door makelaarsvereniging NVM. Die liet weten dat het aantal bezichtigingen in 2013 drastisch is teruggevallen. Eind 2012 was er juist een kleine opleving in de woningverkopen omdat huizenkopers de aanscherping van de hypotheekregels voor wilden zijn.
Rabobank verwacht dat de huizenmarkt pas volgend jaar weer herstelt. De nieuwe kabinetsplannen ten aanzien van de woningmarkt zijn een goede stap in de richting van dat herstel, stelde een Rabo-topman. ,,Het kabinet steekt in ieder geval zijn nek uit en is met goede ideeën gekomen, zoals de lagere btw op verbouwingen.”
Constructie
Ook het idee om huizenbezitters in de gelegenheid te stellen hun aflossing tot een deel van de hypotheek te beperken, viel bij Rabo in goede aarde. De constructie is echter wel te complex.,,Ik kan me voorstellen dat dit een opstap is naar een nieuw en simpeler hypotheekproduct. We moeten het allemaal niet te ingewikkeld maken.”
De Nederlandse woningmarkt is niet ongezond. ,,Er is geen overschot aan woningen, we creëren zelfs een tekort omdat er erg weinig wordt gebouwd. Dat betekent dat de prijzen op termijn de bodem zullen bereiken en daarna weer zullen stijgen.”
Werkloosheid
Ondanks de toenemende werkloosheid en de dalende huizenprijzen ziet Rabobank nog altijd weinig betalingsproblemen bij huizenbezitters. Momenteel zouden ongeveer 4700 hypotheekklanten van Rabobank niet aan hun verplichtingen kunnen voldoen. Dat is minder dan 1 procent van het totale aantal hypotheken dat de bank heeft uitstaan.
Voor echt grote problemen moet de economische malaise verder toenemen dan nu wordt verwacht. ,,Als de werkloosheid in de dubbele cijfers loopt, dan nemen de betalingsproblemen echt toe. Nu concentreert de werkloosheid zich toch vooral in sectoren waarin minder mensen met een koophuis werkzaam zijn.”