Onze financiën in 2013
Geplaatst op: 30 december 2012Nieuwe wetten, regels en belastingen hebben het komende jaar gevolgen voor onze portemonnee. Een overzicht.
Nieuwe huizenkopers moeten in 30 jaar tijd hun hypotheek volledig en annuïtair gaan aflossen, willen ze recht houden op aftrek van de hypotheekrente.
De AOW-leeftijd gaat met 1 maand omhoog, naar 65 en 1 maand. De AOW-leeftijd loopt daarna elk jaar in stapjes omhoog: 66 in 2018, 67 in 2021.
De assurantiebelasting, de belasting op verzekeringen, gaat per 1 januari van 9,7 naar 21 procent.
De catalogusprijs van een nieuwe auto is niet meer van belang voor de motorrijtuigenbelasting (BPM). De BPM wordt uitsluitend berekend op basis van de CO2-uitstoot van de auto. De grenzen worden aangescherpt, maar er blijft een vrijstelling voor de meest zuinige auto’s. De tarieven voor de motorrijtuigenbelasting worden per 1 januari gecorrigeerd voor inflatie en gaan 2,2 procent omhoog.
Verschillende belastingen op wijn, bier en tabak gaan omhoog. De accijns op een pakje sigaretten bijvoorbeeld gaat met gemiddeld 35 cent omhoog en de accijns op een pakje shag met 60 cent. Ook de accijnzen op brandstof stijgen gaan (licht).
De boetes voor gesjoemel met toelagen als het kindgebonden budget, de zorgtoeslag, de kinderopvangtoeslag of de huurtoeslag gaan omhoog.
De bijstandsuitkeringen gaan per 1 januari omlaag. Dat komt door de koppeling aan de lonen en de doorwerking van fiscale maatregelen. Een alleenstaande met bijstandsuitkering gaat er 7,46 euro op achteruit, een stel 14,91 euro. Een gelijktijdige verhoging van de zorgtoeslag per 2013 biedt compensatie voor deze effecten. De koopkracht van bijstandsgerechtigden ontwikkelt zich in 2013 in lijn met het algemene beeld van de koopkracht, die voor de meeste Nederlanders in 2013 daalt.