« Terug naar het overzicht

Minister Blok: Ook jongeren kunnen nog huis kopen

Geplaatst op: 13 mei 2014

Jonge starters op de woningmarkt zullen niet de dupe worden van het feit dat de bijkomende kosten straks niet langer door een hypotheek kunnen worden gefinancierd. Dat stelt minister Stef Blok voor Wonen en Rijksdienst in een interview met het vakblad InFinance, dat vandaag verschijnt.

Het eigen vermogen wordt steeds belangrijker bij het afsluiten van een hypotheek. Zeker aangezien in 2018 ‘nog maar’ 100% van de woningwaarde gefinancierd kan worden. Bijkomende kosten, zoals hypotheekadvies, taxatie, makelaarskosten en verhuis- en verbouwingskosten zullen vanaf 2018 door de koper moeten worden opgehoest. In 2014 is er maximaal 104% van de woningwaarde te financieren.

Voor met name starters die nog maar weinig gespaard hebben, kan dit een probleem zijn. Blok ziet dat anders, stelt hij in een exclusief interview met InFinance. “Natuurlijk zullen jongeren iets meer moeten gaan sparen, maar het zal niet zo zijn dat ze geen huis meer kunnen financieren. We gaan gewoon terug naar de situatie vóór de tophypotheken kwamen en toen werden er ook huizen gekocht in Nederland.”

Ook op de bijkomende kosten kan bespaart worden, stelt Blok. “Je hoeft helemaal niet extra te lenen voor de verbouwing van je huis. Ik heb vroeger zelf ook geschuurd en geschilderd. In het buitenland is dit de normale gang van zaken.”

Tijdens het interview is Blok ook duidelijk over zijn beleid op het gebied van hypotheken: “Dit is het. Ik ga niet met meer maatregelen komen in de hypotheekmarkt.”

De Hypotheekfabriek

Minister Blok is zeer duidelijk in zijn bewoordingen maar gaat aan de realiteit voorbij dat nu reeds veel potentiele huizenkopers al eigen spaargeld moeten inleggen om een woning te kunnen financieren. De huidige financieringsgrens bedraagt 104% van de woningwaarde en als je 2 % overdrachtsbelasting, notariskosten, taxatiekosten, NHG borgtochtprovisie en de advieskosten moet betalen dan is 4% wel erg karig te noemen.  Wij zien dagelijks teleurgestelde aspirant kopers op kantoor die geschrokken zijn van de totale financieringskosten, aldus een woordvoerder van De Hypotheekfabriek.

Vooral als de gemiddelde adviseur tussen de € 2.000 en € 3.000,- aan advies en bemiddelingskosten rekent, moet er veel spaargeld worden bijgelegd.

De Hypotheekfabriek hanteert een vast laag tarief van slechts € 999,-. Daarvoor ontvangt u dezelfde hypotheek, een persoonlijk adviesgesprek, begeleiding van A tot Z en inclusief het afsluiten van een (vaak verplichte) overlijdensrisicoverzekering.

 

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu