« Terug naar het overzicht

‘Meer hypotheek bij verwachte loonsverhoging’

Geplaatst op: 16 december 2012

Mensen die verwachten dat hun loon op een redelijke termijn gaat stijgen, mogen voortaan meteen al meer lenen voor een hypotheek.

Dat voorstel doen de ministers Jeroen Dijsselbloem (Financiën) en Stef Blok (Wonen) vrijdag in de ministerraad.

Dijsselbloem zei vrijdag voor aanvang van de ministerraad dat hij starters ”met een goed inkomensperspectief” tegemoet wil komen. De normen voor het afsluiten van hypotheken zijn volgens hem te streng en te krap geworden. ”Dat vinden we vanwege de positie van starters niet gewenst, dus we kijken of we hen tegemoet kunnen komen.”

Dat geldt in principe voor iedereen die nog potentie heeft om er flink in inkomen op vooruit te gaan, maar zal in de praktijk vooral voor starters met een veelbelovende studie of specifieke kwaliteiten gelden. Banken hielden daar in het verleden ook rekening mee, en krijgen daar nu weer meer de ruimte voor, aldus Dijsselbloem.

Redelijke termijn

Nu is het nog zo dat iemand binnen zes maanden een loonsverhoging moet krijgen om op basis van het nieuwe loon een hypotheek af te sluiten. Ook moet de werkgever dat op papier zetten. Die situatie komt echter weinig voor, terwijl starters wel vaak nog een spurt maken in hun loonontwikkeling.

Wat een redelijke termijn is voor de verwachte loonsverhoging, zal per geval moeten worden bepaald. Het kan gaan van enkele maanden tot enkele jaren.

Restschuld

Het kabinet heeft de afgelopen tijd al een reeks maatregelen genomen om de woningmarkt uit het slop te helpen. Zo is bijvoorbeeld geregeld dat de rente op een restschuld voortaan kan worden afgetrokken.

Door verschillende maatregelen de afgelopen jaren was het voor starters wel moeilijker geworden een hypotheek aan te gaan. Het kabinet wil die groep nu op weg helpen en daarmee ook de doorstroming op de woningmarkt bevorderen.

Zienswijze van geldverstrekkers

De politiek stelt verruiming van de toetsingsnormen voor bij consumenten die binnen redelijke termijn een salarisverhoging mogen verwachten, maar het zijn uiteindelijk niet de politici die aan de touwtjes trekken bij de geldverstrekkers. Deze bepalen of een verruiming van de leencapaciteit  binnen hun kader past en de signalen die De Hypotheekfabriek bereiken zijn dat geldverstrekkers weinig tot geen risico durven te lopen met hogere hypotheekverstrekking.

Om de impasse te doorbreken zou volgens de adviseurs van De Hypotheekfabriek een verruiming van het leenbudget niet door de geldverstrekkers gefinancierd moeten worden maar door de overheid in de vorm zoals nu bijvoorbeeld de starterslening word gefaciliteerd. De geldverstrekkers die wij spreken staan niet te springen om de nieuwe plannen uit te voeren.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu