« Terug naar het overzicht

Lager opgeleiden willen niet betalen voor advies?

Geplaatst op: 25 januari 2013

Steeds meer consumenten is bekend met het provisieverbod. Twee derde is neutraal tot positief over de veranderingen. Een derde van de huishoudens is niet bereid om voor een persoonlijk pensioen- of hypotheekadvies te betalen. Opleiding speelt hierbij een rol. Dat blijkt uit een meting onder 500 consumenten door een onderzoeksbureau, in opdracht van het Verbond van Verzekeraars.

Om te polsen hoe de consument denkt over de veranderingen per 1 januari 2013, liet de brancheorganisatie begin december een eerste meting uitvoeren:  in de eerste helft van januari volgde een tweede meting. Het aantal mensen dat bekend is met het provisieverbod, steeg licht.

Consumenten zijn volgens de resultaten niet uitgesproken negatief, maar ook niet uitgesproken positief. De positief gestemden vinden het vooral prettig dat ze nu precies weten wat ze voor advies betalen, dat het advies door het provisieverbod beter kan worden afgestemd op eigen behoeften en dat ze beter kunnen onderhandelen over de prijs.

Niet bereid te betalen voor advies

Nog altijd een derde van de huishoudens is niet bereid om voor een persoonlijk pensioen- of hypotheekadvies te betalen. Opleiding lijkt hierbij een rol te spelen: lageropgeleiden zijn nog minder bereid om te betalen dan wie meer opleiding heeft genoten. Van alle huishoudens wil bijna de helft de advieskosten het liefst in één keer betalen na afloop van het adviesgesprek. Betaling via een serviceabonnement is minder populair.

Veranderingen

Ook werd gemeten hoe bekend consumenten zijn met andere veranderingen per 1 januari 2013. Daaruit blijkt dat de beperking van de hypotheekrenteaftrek het meest bekend is, gevolgd door de verhoging van de assurantiebelasting. Iets minder dan de helft van de mensen is bekend met de eenmalige verruiming van de opnamemogelijkheid op de levensloopregeling.

De hypotheekfabriek

Wij zien sinds 1 januari 2013 een duidelijke toename van adviesaanvragen door  consumenten die zich goed tot uitstekend hebben voorbereid. Uit inventarisatie blijkt dat veel van deze consumenten inderdaad een hoger opleidingsniveau hebben genoten. Vaak zien wij dat de financieringsbehoefte dusdanig laag is in verhouding met de inkomens- en vermogenspositie en de woningwaarde, dat het verkrijgen van een hypotheek of oversluiten naar een andere geldverstrekker, geen enkel probleem gaat opleveren en dat er volgens deze groep consumenten dus geen behoefte is aan een duur adviestraject.

De keuze voor De Hypotheekfabriek is dus snel gemaakt aangezien wij slechts 999 euro in rekening brengen voor het complete hypotheektraject. De consument krijgt hiervoor een gratis (voor) analyse, een persoonlijk adviesgesprek met een gediplomeerd adviseur en hypotheekbemiddeling inclusief overlijdensrisicoverzekering(en) en woonlastbeschermer(s).

Ook voor complexere hypothecaire vraagstukken bent u bij ons aan het juiste adres volgens een woordvoerder van De hypotheekfabriek. Wij beschikken over ruime expertise mogelijkheden door erkend hypotheek adviseurs, erkend hypothecair planners en gecertificeerd financieel planners.

Ook de groep consumenten die nu nog een bezwaar maken tegen het “moeten betalen  voor advies” kunnen uitstekend bij ons terecht als ze daar aan toe zijn.

Wij helpen u graag!

 

 

 

 

 

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu