« Terug naar het overzicht

Kassa! Korting op je hypotheek?

Geplaatst op: 6 december 2015

Moet je wel zelf om vragen!

Als je hypotheek lager is dan de waarde van je woning, dan kan misschien je hypotheekrente omlaag. Veel mensen weten dat niet. In Kassa blijkt dat banken en hypotheekverstrekkers klanten daar ook niet op wijzen. Wil je korting op je hypotheek, dan moet je daar wel zelf om vragen.

Korting?
Als je schuld aanmerkelijk lager is dan de woningwaarde, kun je misschien korting krijgen op je hypotheek omdat opslagen geschrapt kunnen worden. Hoe zit dat? Je hypotheekrente bestaat uit een basisrente. Dat is de rente die je betaalt als de hypotheek op (meestal) 60% van de woningwaarde zit. Als je hypotheek hoger is, betaal je een risico-opslag, omdat de geldverstrekker met een hogere schuld een groter risico loopt. Dat kan oplopen tot wel 0,8% extra rente door de opslagen. Korting op de hypotheekrente kun je krijgen door het schrappen van die opslagen of gebruik te maken van kortingen. Zo krijg je bij de vier grote banken een korting van 0,20% of 0,25% als je de rente betaalt vanaf je betaalrekening van dezelfde bank. Of je hebt recht op een regiokorting. Ook kun je in aanmerking komen voor een korting als je de nodige waarde hebt opgebouwd in je spaar- of beleggingspot die aan het eind van de looptijd de lening moet aflossen. Je moet wél zelf om die korting vragen bij je bank/geldverstrekker.

Bank wijst klant niet op korting
Het blijkt ‘normaal’ te zijn dat banken je niet wijzen op de mogelijkheid om je opslagen te schrappen. Wij vroegen de vier grote banken of zij je waarschuwen als je opslag op de hypotheekrente kan worden geschrapt. De banken zeggen wel dat bij een nieuwe rentevast periode altijd naar de verhouding tussen schuld en woningwaarde wordt gekeken en dat zonodig de risico-opslag wordt geschrapt.

Klant moet er zelf om vragen
Als je tussentijds wil dat de opslag geschrapt wordt, omdat de schuld-marktwaardeverhouding is gewijzigd, moet je zelf aan de bel trekken. Je moet dan aantonen wat de huidige waarde van je woning is. De banken accepteren daarvoor in de regel de meest recente WOZ-waarde.

Piepsysteem
Banken en andere geldverstrekkers hanteren het piepsysteem. Als je ‘piept’ komen ze in actie. Banken staan er natuurlijk ook niet om te springen om de opslagen te schrappen want het gaat om veel geld. Als blijkt dat de schuld-marktwaardeverhouding is gewijzigd kunnen er misschien opslagen geschrapt worden.

Tweede Kamer
Het onderwerp staat ook op de agenda van de Tweede Kamer. CDA Tweede Kamerlid Ronnes heeft onlangs kamervragen gesteld over dit onderwerp.

In welke gevallen?
Het geldt vooral voor aflossingsvrije hypotheken en beleggingshypotheken die al een aantal jaren gelden zijn afgesloten. Daar zie je vaak dat de waarde van de woning inmiddels veel hoger is dan de hypotheekschuld. Ook mensen die de afgelopen tijd extra hebben afgelost zouden moeten kijken of ze ervoor in aanmerking komen.

In welke gevallen niet?
Hypotheken met Nationale Hypotheekgarantie zijn al tegen de laatste rentes verstrekt. Ook bij (bank)spaarhypotheken biedt het niet of nauwelijks voordeel. Bij een spaarhypotheek is de rente die je betaalt voor de lening gelijk aan de rente op je spaarsaldo waarmee je aan het einde aflost. Als de rente zakt dan moet je dus ook meer inleggen op het spaardeel om uiteindelijk af te kunnen lossen.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu