Kamer wil actie tegen werkloosheid
Geplaatst op: 22 februari 2013De Tweede Kamer is geschrokken van sombere berichten over de Nederlandse economie die donderdag naar buiten kwamen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) loopt de werkloosheid fors op, staat de huizenmarkt steeds meer onder druk en keldert het consumentenvertrouwen. Regeringsfractie PvdA en de oppositiepartijen SP, PVV, CDA en D66 drongen aan op maatregelen. Volgens de oppositie voert het kabinet het verkeerde beleid.
Tweede Kamerlid Mariëtte Hamer van de PvdA wil dat de sterk stijgende jeugdwerkloosheid snel wordt aangepakt. Ze vroeg eind vorig jaar al om een speciale ’task force’. Die moet maatregelen bedenken om zo veel mogelijk jongeren weer aan de slag te krijgen. Bij het sociaal overleg met vakbonden en werkgevers moet het kabinet voorrang geven aan de strijd tegen de jeugdwerkloosheid, naast speciale aandacht voor ouderen, vindt Hamer.
Ook D66-Kamerlid Steven van Weyenberg wil de jeugdwerkloosheid zo vlug mogelijk terugdringen. Het kabinet zou 100 miljoen daarvoor moeten uittrekken van de 300 miljoen die het heeft klaarliggen om mensen die werkloos dreigen te worden aan ander werk te helpen.
SP-leider Emile Roemer vindt het hoog tijd dat het kabinet zijn koers bijstelt. Nu ,,staat het erbij en kijkt ernaar”. Het kabinet zou in de bouw moeten investeren om de werkloosheid te bestrijden. ,,Dan geven we tegengas aan de steeds hogere werkloosheid en steeds lager consumentenvertrouwen.”
CDA’er Van Hijum zegt dat het kabinet ,,onnodig veel schade” aanricht met zijn woningmarktplannen. Hij noemt de verhuurdersheffing van 2 miljard die de corporaties moeten gaan betalen en het uitstel van investeringen. Het kabinet slaagde er vorige week niet in met het CDA een akkoord te bereiken over zijn woonbeleid en moest toen bij D66, ChristenUnie en SGP aankloppen om zich van genoeg steun in de Senaat te verzekeren.
De PVV-Kamerleden Geert Wilders, Teun van Dijck en Roland van Vliet dringen in schriftelijke vragen aan de ministers Jeroen Dijsselbloem (Financiën) en Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) aan op maatregelen die de koopkracht verbeteren. Er moet een einde komen aan ,,de rampzalige vicieuze cirkel waarin het kabinet-Rutte II ons heeft geduwd”, zeggen ze.