« Terug naar het overzicht

Kabinet wil levensverzekeringen inzetten om hypotheek af te lossen

Geplaatst op: 14 augustus 2013

In het FD van vandaag een verhaal over een initiatief van PvdA-leider Samsom om Nederlanders de mogelijkheid te geven hun levensverzekering vervroegd op te nemen, zodat ze hun hypotheek kunnen aflossen.

Het FD put uit plannen die pas op Prinsjesdag naar voren zouden komen. Als mensen met de vervroegde opname van hun levensverzekering hun hypotheek aflossen, hoeven ze geen belasting over het gespaarde kapitaal en het behaalde rendement te betalen.

Aanjagen

Die plannen, waar het kabinet momenteel aan werkt, zijn bedoeld om de economie aan te jagen. Ze zijn bijvoorbeeld gunstig voor mensen die minder rendement behalen op hun levensverzekering dan ze aan rente over hun hypotheek betalen.

Een dergelijke aflossing van schulden is voordelig voor de schatkist (de hypotheekrenteaftrek daalt) én de bank (ruimte voor nieuwe kredieten). De Nederlandsche Bank schat dat er tussen de € 30 mrd en € 45 mrd in deze kapitaalverzekeringen is opgeslagen.

Prinsjesdag

Het FD meldt dat veel fiscalisten denken dat het kabinet de maatregel al op Prinsjesdag gaat voorstellen.

De PvdA hoopt dat het vrijmaken van vermogen de consumentenbestedingen een impuls kan geven. Dat moet voorkomen dat er na het pakket van € 6 mrd tot € 8 mrd voor 2014 nog meer bezuinigd moet worden. De gunstige ervaringen bij de levensloopregeling, die dit jaar met een fiscale korting mocht worden opgenomen, heeft de PvdA op dit spoor gezet.

Vermogen

Bij kapitaalverzekeringen die gekoppeld zijn aan een hypotheek, kan het opgepotte vermogen inclusief rente redelijk eenvoudig en snel vrij worden gemaakt, stellen fiscalisten. Bij andere spaarpotjes, zoals lijfrentes, ligt dat moeilijker. De kapitaal- of levensverzekeringen kunnen nu ook al voortijdig worden afgekocht, maar dan moet er belasting worden betaald. Pas na vijftien jaar kan dat belastingvrij, tot € 35.000, en na twintig jaar tot € 155.000 per belastingplichtige, dus in veel gevallen tot ruim drie ton per gezin.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu