« Terug naar het overzicht

Een jaar na de invoering van het energielabel

Geplaatst op: 13 januari 2016

Het doe-het-zelf-energielabel is nu een vol jaar een verplichting voor woningeigenaren die hun huis willen verkopen. Maar het nut en de functie van het energielabel laat zich niet eenvoudig duiden en heeft vrijwel geen invloed.

Energielabel: weinig informatief

Het een jaar geleden geïntroduceerde ‘label light’ zoals het energie label ook genoemd wordt, verschaft (veel) minder informatie en een gevolg daarvan kan zijn dat de verschillen in transactieprijs kleiner worden. Voor het waarderen van een woning als koper heb je ook geen label nodig want bij bezichtiging van de woning kun je zelf kijken naar dubbel glas en of dat de zolder geïsoleerd is. Het is de rol van de makelaar om de koper op die aspecten te wijzen. De energierekening op zich zegt immers niks, als er eerder een gezin met vijf personen woonde of een éénpersoonshuishouden.

Geen rol bij aankoopbeslissing

Volgens makelaars vormt het energielabel bij de uiteindelijke aankoopbeslissing voor kopers geen rol en komt het label zelf amper ter sprake.

Verbeteren energieprestatie woning

Dat een woning met moderne installaties – dus energiezuiniger, met een hoger comfort en beter geïsoleerd – beter verkoopt, behoeft geen betoog. Voorzieningen die bijdragen aan een gunstige energieprestatie vormen onderdeel van de intrinsieke waarde, net zoals goed onderhouden kozijnen en vochtvrije kruipruimten.

Maar het energielabel in de huidige vorm is weinig meer dan een kleurcode voor de energieprestatie van dit moment. Het label light, het natte vingerlabel of, het doe-het-zelf-energielabel, vervult bij de vergroening van woningen in huidige vorm nauwelijks een bijdrage.

 

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu