« Terug naar het overzicht

Hypotheeksector ziet niets in ‘Blok-hypotheek’

Geplaatst op: 10 mei 2013

De hypotheeksector ziet de nieuwe startershypotheek, of ‘Blok-hypotheek’, niet zitten.

Twee grote financiële dienstverleners weigeren het product op de markt te brengen omdat het te ingewikkeld is; huizenkopers vragen er niet naar, blijkt uit een rondgang bij hypotheekverstrekkers. Aegon en DeltaLloyd hebben laten weten de hypotheek uit het Woonakkoord niet te zullen gaan aanbieden.

”Op dit moment hebben we geen plannen om dit product op de markt te brengen. Wij zien er de voordelen voor onze klant niet van in, het is te complex en te duur”, zegt een woordvoerder van Aegon. Delta Lloyd onderschrijft dat: ”We willen in de sector terug naar eenvoudige producten. Dit is moeilijk uit te leggen aan de klant”, stelt een woordvoerster.

De grootbanken Rabobank, ING en ABN Amro hebben nog niet besloten of het product er gaat komen. ”We kijken of er behoefte aan is. We krijgen er niet veel vragen over vanuit de markt”, zegt een woordvoerder van ING. ”Wij onderzoeken nog of het interessant kan zijn voor onze klanten”, aldus een woordvoerster van ABN Amro.

Woonakkoord

De Blokhypotheek komt voort uit het woonakkoord dat Blok in februari sloot met oppositiepartijen D66, SGP en ChristenUnie. Minister Blok wilde met deze hypotheek de huizenmarkt vlot trekken.

De stap van Delta Lloyd en Aegon is dan ook een grote tegenslag voor de minister. Bij de Blokhypotheek sluit een huizenkoper twee leningen af. De ene lening moet binnen dertig jaar volledig worden afgelost, zodat over deze lening de hypotheekrenteaftrek geldig is.

De andere lening is aflossingsvrij tot maximaal de helft van de waarde van de woning. Door deze hypotheekvorm lossen woningkopers maar de helft van hun hypotheek af. Hierdoor liggen de maandlasten in het begin lager liggen dan bij een volledige annuïteitenhypotheek.

Uiteindelijk blijft wel een restschuld over. Sinds begin dit jaar is een annuïteitenhypotheek met volledige aflossing in dertig jaar verplicht om aanspraak te mogen maken op de hypotheekrenteaftrek.

Kritiek

Op die volledige aflossing is echter kritiek gekomen omdat de woningmarkt hierdoor op slot zou komen te zitten. De oplossing met de Blokhypotheek kon echter ook meteen op kritiek rekenen.

Die zou te ingewikkeld zijn omdat die uit twee leningen bestaat die fiscaal verschillend worden behandeld. Ook liggen de totale kosten voor de consument hoger dan bij een gewone annuïteitenhypotheek

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu