« Terug naar het overzicht

Hypotheekrente weer lager

Geplaatst op: 5 februari 2014

Verkoopprijzen kruipen langzaam weer uit een dal en er worden weer woningen verkocht. Nog een opsteker voor woningbezitters: de hypotheekrente blijft dalen. Voor het eerst in ruim 3 jaar tijd daalde het gemiddelde rentetarief voor 10 jaar vast tot onder de 4 %.

De eerste tekenen van herstel op de woningmarkt zijn zichtbaar. Een volgende meevaller is de dalende hypotheekrente. De gemiddelde rentetarieven zijn in ruim drie jaar niet zo laag geweest als nu. Oorzaak is een dalende rente op de kapitaalmarkt.

Een procentpunt lager dan medio 2012

De meeste woningbezitters hebben hun hypotheekrente vastgezet in termijnen van 5 of 10 jaar. Juist die rentetarieven daalden de laatste weken omdat de zogenoemde lange rente begin 2014 daalde. Voor 10 jaar vast met NHG (Nationale Hypotheekgarantie) bedingen consumenten nu een gemiddeld tarief van 3,96 %. In 2011 en 2012 schommelde het rentetarief nog rond de 5 %.

Uitschieters hierin is bijvoorbeeld Florius die momenteel een rentepercentage aanbied van 3,8% o.b.v. een rentevastperiode van 10 jaar. Ook Obvion duikt onder de 4% met 3, 9% voor dezelfde rentevastperiode 

Voor vijf jaar vast betalen consumenten nu gemiddeld 3,24 % rente. Van deze rentedalingen profiteren consumenten niet direct omdat hun rentetermijn nog doorloopt. Pas als ze hun hypotheek oversluiten en de rente opnieuw vastzetten, merken ze wat van de lagere tarieven. Mensen die hun rente niet hebben vastgezet, zien de hypotheekrente de laatste weken minder hard dalen. Zij betalen nu gemiddeld 2,71 %.

Niet makkelijker huis kopen

Ondanks dat de maandlasten van hypotheken dalen door de lagere rentepercentages, betekent dit niet dat men een hogere hypotheek kan afsluiten. De hypotheeknormen van banken zijn begin dit jaar aangescherpt. Consumenten kunnen in plaats van 105 % vorig jaar, nu maar 104 % van de woningwaarde lenen. Ook wordt voor hypotheken met een rentetermijn van korter dan 5 jaar voor de leencapaciteit gerekend met een fictieve rente van 5 %, de wettelijke toetsrente, ook al licht het huidige percentage lager.

Er zijn meer tegenvallers voor woningbezitters en kopers. Zo is de maximale hypotheekrenteaftrek in de hoogste belastingschijf verlaagd (tegen 51,5 % aftrekken in plaats van 52 %). En de verhoging van het eigenwoningforfait dat je bij je inkomen optelt bij de belastingaangifte zorgt ook voor een lastenstijging.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu