« Terug naar het overzicht

Hypotheek 2015

Geplaatst op: 20 november 2014

In 2015 wordt de leennorm voor het verkrijgen van een hypotheeklening verder aangescherpt. Dat betekent per saldo dat huiseigenaren minder kunnen lenen. Maar de lage rente biedt wel wat compensatie.

Elk jaar stelt de overheid richtlijnen vast voor het verstrekken van hypotheekleningen, waarbij gekeken wordt hoe zwaar de hypotheeklasten mogen drukken op het inkomen. De nieuwe leennorm voor 2015 leidt ertoe dat zowel voor hypotheken met een NHG-garantie als voor leningen zonder garantie het maximale leenbedrag daalt.

De leennorm varieert met de hoogte van het inkomen, waarbij voor hogere inkomens geldt dat hypotheeklasten procentueel gezien wat zwaarder op het inkomen mogen drukken.

Hypotheeklening 2015: met NHG

Bij leningen met NHG-garantie, waarbij een eventuele restschuld bij gedwongen verkoop is afgedekt, daalt de leencapaciteit komend jaar met 10 duizend tot 20 duizend euro.

NHG leencapaciteit

Hierbij moet wel worden opgemerkt dat de rente dit jaar fors is gedaald. Voor een rentevasteperiode van 10 jaar lag de gemiddelde hypotheekrente bij NHG-leningen begin dit jaar op 4,1 procent en dat is nu een procentpunt lager. De lagere hypotheekrente heeft dit jaar een sterk positief effect gehad op de leencapaciteit; in bovenstaande tabel is voor zowel 2014 als 2015 is gerekend met de huidige gemiddelde rente van 3,1 procent.

Lenen zonder NHG

Bij hypotheekleningen zonder NHG-garantie lopen de verschillen in de leencapaciteit voor 2015, vergeleken met 2014, uiteen van ongeveer drie tot 22 duizend euro.

LTV norm

Komend jaar wordt de maximale leensom o.b.v. de marktwaarde van een woning bepaald op 103%. Hierdoor wordt het steeds lastiger om de verwervingskosten mee te financieren en zal er steeds vaker eigen geld moeten worden ingebracht. Het wordt daarom steeds belangrijker dat de financieringskosten zo laag mogelijk gehouden worden.

Advies-en bemiddelingskosten

Het is sinds het provisieverbod gebruik dat de consument de adviseur betaald voor de werkzaamheden en deze bedragen kunnen varieren van € 999,- bij De Hypotheekfabriek tot wel € 4.000,- bij de tussenpersoon op de hoek of de hypotheekketens. Hoe hoger de advies- en bemiddelingskosten, hoe meer eigen geld u moet bijleggen.

Vergelijkingswebsites

Naast het zoeken naar een geschikte adviseur is het van groot belang om de vergelijkingswebsites te raadplegen over de beoordeling die consumenten hebben gegeven over de adviseur van uw keuze. Advieskeuze.nl en independer.nl, zijn voorbeelden van onafhankelijke vergelijkingswebsites.

 

 

 

© 2025 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu