« Terug naar het overzicht

Huizenmarkt Nederland blijft achter bij buurlanden

Geplaatst op: 11 februari 2013

De huizenprijzen in ons land zijn vorig jaar met 6,3% gedaald. Daarmee doet Nederland het veel slechter dan buurlanden Duitsland (+2,7%) en België (+4,0%). Over een periode van vijf jaar staat ons land 10% in de min, terwijl Belgische huizen in die periode 15% duurder zijn geworden; bij onze oosterburen zijn de prijzen sinds 2007 met 9% gestegen.

Dat blijkt uit cijfers van Calcasa, gespecialiseerd in statistische analyse en waardering van onroerend goed. Volgens het bedrijf stijgen de huizenprijzen vooral in de Duitse steden, door lage bouwactiviteit en een toename van het aantal huishoudens. Die laatste factor speelt ook in België een rol, naast de lage rente. Scherpere hypotheekregels zouden daar echter roet in het eten kunnen gooien.

Vorig jaar spande Spanje de kroon op het gebied van dalende huizenprijzen: woningen werden daar 9,3% goedkoper. Over vijf jaar gemeten zijn de prijzen met ruim 24% gekelderd. Tussen 1996 en 2007 zijn de Spaanse huizenprijzen bijna verdubbeld door onder meer de lage hypotheekrente. “Door de economische crisis werd de overproductie aan woningen niet meer verkocht met dalende prijzen tot gevolg.”

In Groot-Brittannië bleef de afname vorig jaar beperkt tot 0,9%, al hebben de huizen over de laatste vijf jaar meer dan 11% aan waarde verloren.

In Frankrijk is een woning vorig jaar gemiddeld 1,3% minder waard geworden; gemeten sinds 2007 resteert echter alsnog een waardestijging van 2,7%.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu