« Terug naar het overzicht

Huis kopen in 2018 wat gaat er veranderen?

Geplaatst op: 29 december 2017

Het aftellen voor de jaarwisseling is begonnen. De Hypotheekfabriek brengt je op de hoogte van de belangrijkste veranderingen die in 2018 gaan plaatsvinden bij het kopen van een huis en het regelen van een hypotheek.

Er staan toekomstige huiseigenaren zowel goed nieuws als slecht nieuws te wachten in 2018. Wil je komend jaar een huis kopen, dan mag de hypotheeklening niet hoger zijn dan de woningwaarde. Voor alle bijkomende kosten, zoals de overdrachtsbelasting, makelaarscourtage, notariskosten en de kosten voor je hypotheekadviseur kan je dus niet meer aankloppen bij de bank.

Niet méér lenen dan woningwaarde

Om de leenverhouding financieel gezond te maken en te houden, wordt de maximale hoogte van de hypotheek ten opzichte van de woningwaarde sinds enkele jaren stapsgewijs verlaagd. Wie komend jaar een huis koopt, mag maximaal 100 % van de waarde van de woning lenen. Dit betekent dat je alle bijkomende kosten, zoals de overdrachtsbelasting, makelaarscourtage, taxatie- en notariskosten en natuurlijk de adviseurskosten zelf zult moeten financieren. Met name op de adviseurskosten valt aanzienlijk te besparen. De gemiddelde advies en bemiddelingskosten bedragen 2.500 euro terwjl dit bij De Hypotheekfabriek slechts 999 euro bedraagt. Dezelfde hypotheek voor een vaste lage prijs.

Het inkomen van een partner wordt anders beoordeelt

Het maximale hypotheekbedrag voor tweeverdieners gaat omhoog. Het inkomen van je partner telt komend jaar voor 70% mee bij de hypotheekaanvraag. Nu is dat nog 60 %.

De reden hiervoor is dat het verschil in besteedbaar inkomen tussen tweeverdieners en eenverdieners elk jaar groter wordt, omdat de overheid via fiscale maatregelen de arbeidsparticipatie wil vergroten. Hierdoor ontstaat meer financiële ruimte voor tweeverdieners.

Meer lenen bij energieneutraal huis

Eigenaren van een zogeheten ‘nul op de meter’-woning ofwel een energieneutraal huis mogen tot maximaal 25.000 euro extra lenen. Dat is dit nu ook al het geval, maar komend jaar komen meer zeer energiezuinige huizen hiervoor in aanmerking. Laat je hierover informeren door je adviseur.

NHG-grens wordt verhoogt

Een lening met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) is gunstig. Je geniet niet alleen rentevoordeel, maar hebt ook een vangnet hebt als je door vervelende gebeurtenissen, zoals een echtscheiding, arbeidsongeschiktheid of werkloosheid, de hypotheeklasten niet kunt betalen. Het grensbedrag om hiervoor in aanmerking te komen is gekoppeld aan de gemiddelde huizenprijs en stijgt komend jaar naar 265.000 euro: 20.000 euro hoger dan nu.

Voor huizen waarin wordt geïnvesteerd in energiebesparende maatregelen, geldt een hogere grens, namelijk 280.900 euro. Dit is 106% van de marktwaarde van de woning. Voorwaarde is wel dat je het extra geld volledig besteedt aan maatregelen die het energieverbruik terugdringen, zoals woningisolatie, de aanleg van zonnepanelen of de plaatsing van HR-ramen of een HR-ketel.

WOZ-waarde stijgt

De gemiddelde WOZ-waarde van woningen stijgt komend jaar met 5 tot 7 %.

Huiseigenaren betalen komend jaar gemiddeld 1,7 % meer aan onroerende zaakbelasting (ozb). Wel zijn de verschillen tussen gemeenten opnieuw erg groot. De doorsnee huizenbezitter moet volgend jaar 285 euro aan OZB neertellen

Meer belastingvrij schenken voor huis

Voor wie een bedrag wil schenken geldt een verruimde belastingvrijstelling als het geld wordt aangewend voor een eigen woning. Komend jaar gaat deze vrijstelling met 800 euro omhoog naar 100.800 euro.

Om hiervan gebruik te maken gelden twee voorwaarden: de ontvanger moet tussen de 18 en 40 jaar oud zijn en het geld moet worden besteed aan een eigen woning. Dit mag gaan om financiering van de aankoop of aflossingen, maar bijvoorbeeld ook om onderhoud of de afkoop van erfpachtcanon. De fiscale vrijstelling is niet beperkt tot schenkingen tussen ouders en kinderen. Je mag bijvoorbeeld ook belastingvrij schenken aan een neef of een vriend.

 

 

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu