« Terug naar het overzicht

‘Grote blunders en grote fouten bij SNS’

Geplaatst op: 2 februari 2013

De SNS-top heeft ‘grote blunders en grote fouten’ begaan. Dat zei premier Rutte, die de val van de bank wijt aan ‘mismanagement’. Rutte heeft grote moeite met de nationalisatie van SNS Reaal. Voor de redding van de bank heeft de overheid gisteren 3,7 miljard euro op tafel gelegd.

Het parlement gaat morrend akkoord met de redding. De fracties in de Tweede Kamer hekelen de ‘megalomane’ handelwijze van de topbestuurders van SNS, schrijft het AD vandaag.

Alleen de PVV is ronduit tegen. ‘Hoe is het mogelijk dat dit kabinet 3,7 miljard euro van ons belastinggeld uitgeeft aan een bank die er zelf een puinhoop van heeft gemaakt, terwijl de werkenden en ouderen van ons land met miljarden aan belastingverhogingen worden gepakt?’ zegt PVV-leider Geert Wilders.

De nationalisatie was nodig nadat rekeninghouders de afgelopen 2 weken 2,3 miljard euro aan spaargeld weghaalden. Door de redding is het geld van 1 miljoen betaalrekeninghouders en 1,6 miljoen spaarders veilig. Samen hebben ze ruim 35 miljard euro uitstaan bij SNS.

ABN Amro, ING en Rabobank moeten via een speciale heffing een miljard euro meebetalen aan de redding van SNS. Dat is veel, maar minder dan de 5 miljard euro die een faillissement van de bank/verzekeraar hen anders had gekost. De banken staan wettelijk garant voor elkaar.

SNS Reaal is al de derde bank die met overheidsgeld wordt gered. In 2008 trok toenmalig minister van Financiën Wouter Bos 17,8 miljard uit om ABN Amro van Fortis los te maken. ING kreeg in hetzelfde jaar 10 miljard euro overheidssteun en SNS Reaal 750 miljoen euro.

De nationalisatie betekent het einde van SNS-baas Ronald Latenstein. Hij vertrekt zonder bonus.

Reactie van De Hypotheekfabriek!

Naast het feit dat alle Nederlanders meebetalen aan deze nationalisatie, gaan we het ook allemaal op de midden-lange termijn in onze portemonnee merken. De Spaarrentevergoeding zal genivelleerd worden aangezien er weer een rechtstreekse concurrent van de markt verdwijnt. Tevens zal de hypotheekrente negatief beïnvloed worden aangezien er steeds minder concurrentie overblijft. Scherpe concurrentie beïnvloed de marktwerking en kan dus direct gevolg hebben voor alle hypotheek cliënten van SNS, maar ook van de reeds eerder genationaliseerde banken, zodra de huidige hypothecaire rentevastperiode van klanten gaat aflopen.

Ons advies is om uiterst voorzichtig te zijn om blindelings in ts stemmen met een rente verleningsvoorstel van uw huidige bank en u goed te oriënteren of het voordeliger is om uw hypothecaire geldlening over te sluiten. De adviseurs van De Hypotheekfabriek helpen u graag bij het maken van een juiste keuze en regelen een hypotheekoversluiting of hypotheekreparatie voor een vaste lage prijs van 999 euro.

Vraag een GRATIS (voor) analyse aan en laat u VRIJBLIJVEND adviseren.Wij maken tijd voor u!

 

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu