« Terug naar het overzicht

Gezin spaart nauwelijks

Geplaatst op: 6 februari 2013

Nederlanders zijn lang niet zulke spaarders als weleens gedacht wordt, zo bericht De Nederlandsche Bank.

Door de verplichte pensioenvoorziening zijn er inderdaad hoge collectieve besparingen, merkt de centrale bank op. “Maar op vrijwillige basis zijn gezinnen al langere tijd verre van spaarzaam.”

Sinds het begin van de jaren negentig steeg het spaartegoed bij banken, als percentage van het gezinsinkomen, naar ongeveer 6 procent. Maar tegelijkertijd consumeren Nederlanders sinds 2003 meer dan hun beschikbare inkomen.

Vooral de toegenomen hypotheekschulden blijkt de belangrijkste verklaring voor die tegenstelling. Een gemiddeld Nederlands gezin had in 1991 een hypotheekschuld van 58 procent van het beschikbaar inkomen. In 2011 was dat gestegen naar 235 procent.

Ondertussen bleven Nederlands de overwaarde op hun huis verzilveren.

Vorm van verzilvering

De manier waarop de overwaarde wordt verzilverd veranderde echter. In de jaren negentig konden huiseigenaren nog fiscaal aantrekkelijk bestaande hypotheken oversluiten en tweede hypotheken afsluiten, en tegelijk blijven sparen.

In de afgelopen jaren kwam er echter vooral overwaarde vrij doordat huizen werden verkocht waar de hypotheek van was afgelost. De mensen die dit geld opstrijken, en vervolgens weer gaan uitgeven, zorgen ervoor dat er gemiddeld minder wordt gespaard.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu