« Terug naar het overzicht

Dit betekent woonakkoord voor uw nieuwe hypotheek

Geplaatst op: 17 februari 2013

Om de maandlasten te drukken mogen starters straks extra lenen om hun hypotheek af te lossen. Het nieuwe woonakkoord introduceert een opmerkelijke constructie voor nieuwe hypotheken: een tweede lening om je hypotheeklening te financieren. Absurd of zit er toch iets in?

Na een stevig rondje onderhandelen presenteerde minister Blok van Wonen woensdag het nieuwe woonakkoord.

In de nieuwe opzet moeten huiseigenaren die een nieuwe hypotheeklening afsluiten, nog steeds hun hypotheek in 30 jaar annuïtair of lineair af te lossen. Er zit echter ook een nieuwigheid in het akkoord.

Huiseigenaren mogen een extra lening afsluiten om de maandelijkse aflossing te betalen. Dit leningdeel mag maximaal oplopen tot 50 procent van de waarde van de woning. Je leent dus om je lening te betalen. Het klinkt als financiële hocus pocus, maar hamvraag is uiteraard voor wie dit interessant zou kunnen zijn.

Eerst goedkoper uit, dan duurder

Voorlopige conclusie is dat kopers in eerste instantie hun maandlasten kunnen verlagen, maar dat het laten oplopen van de schuld met een extra lening uiteindelijk steeds duurder uitpakt. Bijzonder is ook dat het kabinet toch weer de mogelijkheid biedt om een restschuld op te bouwen, al krijg je voor de tweede lening geen hypotheekrenteaftrek. “De enige reden om voor deze nieuwe constructie te kiezen zou kunnen zijn, dat je als starter bij aanvang van de lening maandlast verlichting wilt hebben, omdat je ervan uitgaat dat het inkomen de komende jaren toch wel stijgt en dat de woningwaarde weer zal toenemen”, stelt een woordvoerder van De Hypotheekfabriek.

De kater komt later

De nieuwe constructie is eigenlijk alleen maar interessant als je verwacht dat je inkomen sterk groeit en blijft groeien na aanschaf van het huis en nu eigenlijk net te weinig verdient om het te kopen.

Grote onzekerheid in de constructie is daarnaast ook de rentestand. Kleine renteverhogingen komen veel harder aan bij hypotheeknemers met zo’n tweede schuld, omdat de rente niet aftrekbaar is.

Er bestaat veel verwarring over hoe de regeling gebruikt mag gaan worden. Daarom circuleren er verschillende berekeningen m.b.t. de gevolgen van de regeling. Enige duidelijkheid hierover volgt wanneer de minister zijn plannen verder zal toelichten. De uiteindelijke uitwerking hangt ook af van de producten die de banken in dit kader gaan creëren.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu