« Terug naar het overzicht

Een derde jongeren heeft geen eigen geld voor woning

Geplaatst op: 13 juni 2016

Bijna een derde van de jongeren tussen 18 en 35 jaar die op zoek zijn naar een eigen huis, verwacht in de komende twee jaar geen woning te kunnen kopen. Zij geven aan dat ze geen geld kunnen inbrengen, waarmee de bijkomende kosten van de aankoop betaald kunnen worden. Deze groep profiteert dus niet altijd van de lage hypotheekrente.

Dat blijkt uit onderzoek van ABN Amro onder jongeren tussen de 18 en 35 jaar, die zich serieus oriënteren op de woningmarkt.

Financiële hulp van de ouders kan uitkomst bieden. Ruim een derde van de jongeren zou hen hier om vragen. De bereidheid van ouders om financieel bij te springen is veel groter dan de vraag van de kinderen. De helft van de ouders geeft aan desgevraagd zeker een lening te willen verstrekken of een gift te willen doen. Nog eens 30% geeft aan financiële hulp aan de kinderen te overwegen. Van alle ouders die hun kinderen niet helpen, noemt bijna 75% als reden het gebrek aan financiële middelen.

De aanscherping van de hypotheekregels treft vooral jongeren, want zij hebben nog weinig kans gehad om geld te sparen. Een eigen woning kopen is daardoor lastiger. Deze groep profiteert dus niet altijd van de lage hypotheekrente. Mede door deze lage hypotheekrente neemt het aantal woningverkopen sterk toe. Jongeren tot 35 jaar hebben hier een steeds kleiner aandeel in. In 2010 was het aandeel van deze groep in het totaal aantal woningverkopen 60%. Tegenwoordig is dat minder dan de helft.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu