« Terug naar het overzicht

Tips voor het kopen van een appartement

Geplaatst op: 19 december 2017

Voor het kopen van een appartement gelden er andere regels dan voor een eengezinswoning. De verschillen kunnen groot zijn.                                              ​De Hypotheekfabriek wijst je graag op een aantal belangrijke aandachtspunten voordat je een hypotheek bij ons afsluit.

Vereniging van Eigenaren

Je koopt bij een appartement het exclusieve gebruiksrecht op een deel van het pand waarin jij gaat wonen. Maar je wordt ook mede-eigenaar van het complete gebouw. Dat betekent dat je verantwoordelijk bent voor een deel van de schoonmaakkosten en de kosten van het onderhoud ervan.

Denk ook aan onderhoud van de gemeenschappelijke entree, cv of het dak. Dit wordt meestal geregeld vanuit de Vereniging van Eigenaren.

Als appartement-eigenaar ben je verplicht lid van de Vereniging van Eigenaren. Minimaal eens per jaar moet er een algemene ledenvergadering worden gehouden. Als appartement-eigenaar mag je deze vergadering bijwonen en heb je stemrecht. Zolang de meerderheid van de leden het met een bepaling eens is, geldt deze voor iedereen.

Het komt regelmatig voor dat er sprake is van een slapende VVe. Met name bij kleine appartementnecomplexen of bijvoorbeeld bij boven- en beneden woningen is hier nogal eens sprake van. Laat je hierover informeren door de makelaar en onze adviseurs.

Wat mag je wel en niet?

De rechten en plichten van appartement-eigenaren zijn vastgelegd in de ‘splitsingsakte’ en het ‘modelreglement’. Hierin wordt bepaald op welke wijze de kosten van het pandonderhoud over de verschillende leden is verdeeld. Bijvoorbeeld op basis van de appartement-grootte.

De regelementen stellen vaak ook eisen aan het gebruik van je appartement. De rechten die je als appartement-eigenaar hebt, kunnen anders zijn bij een eengezinswoning. Bij een appartement kan het bijvoorbeeld verboden zijn om een hond te hebben, je woning te verhuren of harde vloerbekleding te plaatsen.

Wat heeftde VVe in kas?

Iedere Vereniging van Eigenaren is ook verplicht om een onderhoudsfonds te hebben om zo de kosten van groot onderhoud zoals buitenschilderwerk of het vervangen van de lift te kunnen betalen. Je betaalt daarom maandelijks servicekosten.

Moet er een kostbare reparatie plaatsvinden waar onvoldoende voor is gereserveerd? Dan delen de leden de kosten. Zorg daarom dat je inzicht hebt in de financiële reserves van de Vereniging van Eigenaren en het onderhoudsplan voor de toekomst.

Als je je appartement verkoopt, kun je jouw financiële aandeel niet uit het reservefonds halen. De reserve die je achterlaat kun je dus beter in de prijs van je woning verwerken. Koop je een appartement? Dan neem je ook het opgebouwde deel in het reservefonds over, maar het blijft altijd eigendom van de Vereniging van Eigenaren.

Je appartement verzekeren

De Vereniging van Eigenaren moet het complete pand tegen brand en storm verzekeren, dit heet een opstalverzekering. Daarnaast ben jij zelf verantwoordelijk voor je eigen appartement. Een inboedelverzekering is dus geen overbodige luxe.

Onbezorgd een hypotheek

Naast de maandelijkse kosten die het lidmaatschap van de Vereniging van Eigenaren met zich mee brengt, zijn er natuurlijk ook nog de hypotheeklasten die je zelf hebt. Daar wil je je natuurlijk zo weinig mogelijk zorgen over maken.

Bij De Hypotheekfabriek kun je terecht voor een deskundig onafhankelijk hypotheekadvies. Het eerste intake gesprek is natuurlijk gratis en je ontvangt tevens een overzichtelijke financieringsberekening. De Hypotheekfabriek geeft je advies op basis van jouw financiën en wensen. Jullie bespreken de verschillende toekomstscenario’s en de financiële gevolgen daarvan.

De hypotheekfabriek vergelijkt alle geldverstrekkers maar kijkt ook of een hypotheek bij je toekomst past. Er kan namelijk veel veranderen in je leven. De Hypotheekfabriek houdt daar rekening mee.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu