« Terug naar het overzicht

De 7 leukste aftrekposten bij uw aangifte

Geplaatst op: 4 maart 2013

Het invullen van de aangifte inkomstenbelasting is al lang geen feest van aftrekposten meer. De regelingen daarvoor zijn de laatste jaren steeds versoberd. Toch hebben we nog mooie aftrekposten voor u kunnen vinden.

Veel mensen maken er een sport van zoveel mogelijk aftrekposten te benutten om te zorgen dat ze weinig belasting hoeven betalen of misschien zelfs iets terugkrijgen. Om u alvast een beetje op weg te helpen zet De hypotheekfabriek een aantal handige aftrekposten op een rij.

1. Meer aftrek hypotheek

De hypotheekrente is voor veel Nederlanders de belangrijkste aftrekpost. Nog steeds. De veranderingen van het hypotheekregime spelen namelijk pas bij uw aangifte over 2013, en zullen ook dan voor bestaande gevallen weinig gevolgen hebben. Er zijn echter meer aftrekposten die een eigen woning kan opleveren, al zijn die vrijwel allemaal eenmalig. Daarom worden ze soms vergeten. In het jaar van aankoop van de woning zijn onder meer aftrekbaar: de afsluitprovisie/advieskosten, de kosten voor de Nationale Hypotheek Garantie, taxatiekosten en de kosten van de hypotheekakte (niet de koopakte). De aftrek van de afsluitprovisie/adviesfee is beperkt tot 1,5 procent van de hypotheekschuld of 3630 euro. Het resterende bedrag mag u over de gehele looptijd van de lening gespreid aftrekken.

2. Extra aanvullend pensioen

Een premiestorting in een lijfrenteverzekering of lijfrentespaarrekening om het pensioen aan te vullen is aftrekbaar. U moet wel aantonen dat u een pensioentekort heeft, dat wil zeggen dat u in het voorgaande jaar te weinig pensioen heeft opgebouwd. Een berekening voor deze jaarruimte vindt u op de site van de Belastingdienst, de Rekenhulp Lijfrentepremie. Ook kunt u de afgelopen zeven jaar laten meewegen (de reserveringsruimte), waarmee u waarschijnlijk tot een hoger aftrekbaar bedrag komt. De reserveringsruimte is beperkt tot 6989 euro, 13.802 euro als u aan het begin van het kalenderjaar 55 of ouder bent.

3. Alimentatie

Als u partneralimentatie betaalt kunt u dit aftrekken bij de belastingaangifte. Dit geldt niet alleen voor de alimentatie zelf, maar ook voor betalingen voor lijfrenterechten. Bent u na een scheiding verhuisd maar woont uw ex-partner nog in jullie gezamenlijke huis? Dan van u een deel van het eigenwoningforfait als alimentatie aftrekken.

4. Ziektekosten

Alleen zorgkosten die uw verzekeraar niet vergoedt kunt u mogelijk aftrekken.  En dan gaat het niet om behandelingen die u betaalt omdat ze onder het eigen risico vallen. U mag pas zorgkosten (van u, uw partner en kinder onder de 27 jaar) aftrekken boven een bepaalde drempel. Die ligt op 1,65 procent van uw verzamelinkomen. In het aangifteprogramma wordt de drempel vanzelf berekend.

5. Kosten voor kinderen

Kosten voor het levensonderhoud van uw kinderen kunt u aftrekken van de belasting. Dit geldt echter wel alleen voor kinderen jonger dan 21 jaar die geen studiefinanciering ontvangen. Ook kan u alleen kosten aftrekken als u minstens 408 euro per kwartaal besteedt aan het levensonderhoud van het kind en u geen kinderbijslag ontvangt voor het kind. Ziektekosten van het kind kunnen in aanmerking komen bij de aftrek van ziektekosten, dus niet bij de kosten van levensonderhoud. Betaalt u de premie van de zorgverzekering van uw kind, dan kan die wel onder deze aftrekpost vallen.

6. Giften

Als u vrijgevig bent, dient u hier rekening mee te houden bij de belastingaangifte. Giften zijn namelijk aftrekbaar boven 1 procent van uw verzamelinkomen (en tot maximaal 10 procent van uw verzamelinkomen). Periodieke giften en giften aan Nederlandse Algemeen Nut Beogende Instellingen (organisaties met een ANBI-status) kunt u volledig aftrekken. Gaat uw gift naar een zogenoemde culturele ANBI, dan kunt 125 procent van uw gift aftrekken. Hier kunt u kijken of een organisatie ANBI-geregistreerd is.

Het afzien van vergoedingen bij vrijwilligerswerk kan ook als gift beschouwd worden bij uw aangifte.

7. Schulden

Heeft u flinke schulden, dan kunt u deze wellicht ook aftrekken van uw bezittingen in box 3. Dit kan wel pas vanaf een bedrag van 2900 euro en bij twee fiscale partners is dit 5800 euro. Schulden die u hierbij kunt meerekenen zijn:

– de hypotheekschuld, als het huis niet in box 1 valt. Dit is vaak het geval bij een tweede woning of een verhuurd pand.

– doorlopende kredieten en roodstand

– studieschulden

– schulden voor de aanschaf van aandelen

– erfbelasting die u nog schuldig bent en bijbehorende rente

 

 

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu