‘Bouwers profiteren niet van lager btw-tarief’
Geplaatst op: 10 mei 2013Bouwbedrijven krijgen geen extra opdrachten door het tijdelijke lagere btw-tarief voor renovaties.
Dat blijkt vrijdag uit een inventarisatie. Maar één van de acht ondervraagde bedrijven denkt dat de markt weer iets aantrekt. Maar ook deze ondernemer betwijfelt dat het lagere tarief daaraan heeft bijgedragen.
Gespecialiseerde renovatiebedrijven in het hele land geven aan dat ze niets van het gunstige tarief merken. Volgens de ondernemers is het voordeel te klein. Sommige ondernemers denken dat het pas zou helpen als ook voor de bouwmaterialen minder btw betaald hoeft te worden.
Brancheorganisatie Bouwend Nederland zegt dat ze van bouwers weinig signalen krijgen en dat wijst er waarschijnlijk op dat het effect van de maatregel tegenvalt.
Onzeker
“Mensen zijn onzeker en door de dalende huizenprijzen is het minder aantrekkelijk om iets aan je huis te doen”, zegt een woordvoerder. “Ze sparen en steken dat geld nu helaas niet in hun huis.”
De btw op verbouwingen ging op 1 maart van 21 procent omlaag naar 6 procent. De maatregel geldt vooralsnog voor een jaar. Politici hopen dat meer mensen dan voor een verbouwing kiezen, zodat het uiteindelijk extra werk voor de bouwsector oplevert.
Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) liet begin april weten ervan uit te gaan dat de verlaging voor 600 miljoen euro aan extra opdrachten zal opleveren.
Tegenvaller
Ook tussen oktober 2010 en oktober 2011 gold tijdelijk een lager btw-tarief. Dit leidde dat toen wel even tot extra verbouwingen maar nu valt het tegen. Een hoogleraar belastingrecht aan de Erasmus Universiteit, denkt dat het nu geen effect heeft, omdat de tweede verlaging te snel na de eerste kortingsperiode kwam. “Mensen die toen wilden verbouwen, hebben dat inmiddels gedaan. En ja, toen viel ook het spaarloon vrij. Dus de consument had ook iets te besteden”, zegt de hoogleraar.
Geen effect
“Ze hebben deze truc vaker uitgehaald. Maar mensen hebben geen vertrouwen meer. Het voordeel is te beperkt, omdat het alleen op arbeid van toepassing is en niet op materialen” maar een btw-voordeel op materialen is niet mogelijk, omdat de kans op misbruik te groot is.
Juridisch onhaalbaar
“Via de bouwmarkten 21 procent rekenen en langs de aannemer 6 procent is juridisch onhaalbaar. Bovendien is de huidige maatregel bedoeld om de werkgelegenheid in de bouw te stimuleren. Met een korting op materialen krijg je misschien wel meer doe-het-zelvers”, benadrukt een hoogleraar.
Hij ziet meer heil in een korting op de btw voor het ombouwen van kantoren naar woningen. De hoogleraar denkt dat daar een markt voor is. De verkoop van nieuwe woningen tijdelijk onder het lagere btw-tarief laten vallen is ook een optie. Maar dat zou het kabinet veel geld kosten.
Zekerheid en rust
Bouwend Nederland zegt dat zekerheid en rust op de woningmarkt noodzakelijk is. Als het vertrouwen terug is, stijgen de huizenprijzen weer en wordt het ook aantrekkelijker om een verbouwing te beginnen. Ook denkt de organisatie dat gemeenten kunnen helpen om de bouw te stimuleren. Als gemeenten de grondprijzen laten zakken, zou het goedkoper worden om woningen te bouwen.