Banken niet blij met plan Nationale Hypotheekbank
Geplaatst op: 25 november 2012De Nederlandse Vereniging van Banken ‘staat niet te trappelen’ om met hulp van de Staat te komen tot een Nationale Hypotheekbank. Dat heeft een woordvoerder zaterdag gezegd.
De Vereniging van Banken vindt het plan weliswaar niet helemaal onbespreekbaar en noemt het positief dat pensioenbeleggers met ideeën hierover komen.
Maar de club snakt niet bepaald naar een grotere invloed en meer garantie van de Staat, omdat die van invloed zouden worden op de concurrentieverhoudingen op de hypotheekmarkt.
Meer lucht
De pensioenbeleggers APG en PGGM willen hypotheken gaan verstrekken, maar dan wel via zo’n dan op te richten Nationale Hypotheekbank. Die kan dan hypotheken overnemen van de banken. Die krijgen dan meer lucht, zo is de gedachte, terwijl het ook zou kunnen leiden tot een lagere hypotheekrente. De Staat moet helpen bij de oprichting van zo’n hypotheekbank.
APG en PGGM willen wel alleen veilige hypotheken die nu onder de Nationale Hypotheekgarantie vallen. De bank krijgt met die garantie toch haar geld als iemand de hypotheek niet meer kan voldoen. Dat garantiesysteem zou volgens de ideeën van de pensioenbeleggers moeten worden omgevormd tot die Nationale Hypotheekbank, die dan door de overheid gegarandeerde schuldpapieren kan uitgeven.
Bernhard Wientjes
Het kabinet moet nu een doorbraak forceren om de bouw- en woningmarkt te redden, zegt VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes in het FD. De werkgeversvoorman wil dat het kabinet twee onafhankelijke deskundigen benoemt die banken en pensioenfondsen bij elkaar brengen zodat die ‘substantieel’ gaan beleggen in woninghypotheken.
Minister Stef Blok (Wonen) liet zaterdag via een woordvoerder weten nog niet vooruit te willen lopen op de ideeën, want hij heeft nog geen plan ontvangen.
Hij ziet er wel met belangstelling naar uit en vindt het ‘interessant’ om na te denken over wat institutionele beleggers kunnen bijdragen op het gebied van bouwen en wonen en dus ook de hypotheken. Komende weken gaat hij praten met diverse betrokkenen, zoals pensioenfondsen, VNO-NCW en De Nederlandsche Bank.