AFM: Rabobank moet advies en product strikt scheiden
Geplaatst op: 3 januari 2013De AFM (autoroteit financiële Markten) onderzoekt of de Rabobank zich houdt aan het provisieverbod, dat op 1 januari van kracht is geworden, zo meldt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). De Rabobank biedt vanaf half december vorig jaar advies op basis van ‘no cure, no pay’ aan. Volgens de toezichthouder kan dit indruisen tegen de strikte scheiding tussen advies en product, die in een nieuwe wet vastligt.
,,Als je pas de advieskosten in rekening gaat brengen op het moment dat de klant een product afsluit, lijkt dat toch weer op verknoping van een advies aan een product”, meent een AFM-woordvoerder. “De aanbieder mag niet zeggen of suggereren dat advies bij hem gratis is. Dat gaat recht in tegen het principe dat advies en product duidelijk van elkaar gescheiden moeten zijn.”
Zelfstandige financieel adviseurs betichtten de Rabobank van concurrentievervalsing. Rabobank is marktleider in hypotheken in Nederland en hanteert sinds 1 januari een tarief per advies, dat ruim onder de provisiekosten ligt die voorheen werden berekend.
Al eerder zette de AFM een streep door andere constructies van aanbieders die het direct in rekening brengen van advieskosten moeten omzeilen. Zo kon ook een voorstel voor het verrekenen van de kosten in een renteopslag niet op goedkeuring van de toezichthouder rekenen.
Een voorbeeld van hoe het wel kan is het concept van De Hypotheekfabriek. Bij hen ontvangt u het hypotheekadvies en complete bemiddeling inclusief uw hypotheekvorm, overlijdensrisicoverzekering e.d. op basis van een zeer scherp tarief van slechts 999 euro. Dit tarief is zelfs inclusief een persoonlijk adviesgesprek met een gediplomeerd adviseur en er is hierbij dus geen sprake van execution only waarbij u echt alles zelf moet uitzoeken.