« Terug naar het overzicht

Het ABC van uw portemonnee: Hypotheektips

Geplaatst op: 27 december 2013

Uw droomhuis gevonden en bent u nu op zoek naar een hypotheek? Let dan goed op de volgende punten.

Tips bij het afsluiten van een hypotheek

Een huis kopen is een belangrijke beslissing in uw leven, vooral door de grote som geld die er mee gemoeid is en allerlei bijkomende kosten waar u rekening mee dient te houden. Bij het afsluiten van een hypotheek is het slim om hypotheekrentes van verschillende banken te vergelijken. Ook verschillende hypotheekvormen afwegen is belangrijk. Maar er zijn meer dingen waar u op moet letten, zoals uw oude hypotheek, de mogelijkheid om boetevrij af te lossen en de overdrachtsbelasting.

1. Vraag op tijd hypotheekoffertes aan

Vraag meerdere hypotheekoffertes aan en begin daar op tijd mee. Het kan soms enkele weken duren voordat een hypotheekverstrekker een offerte goedkeurt. Vergelijk ook de offertes van notarissen op tarieven en voorwaarden.

2. Kijk ook naar bruto maandlasten

Kijk niet alleen naar de netto maandlasten, maar ook naar de bruto lasten . Zijn die nog op te brengen wanneer u minder recht hebt op belastingaftrek door werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of parttime werk?

3. Kijk verder dan de laagste rente

Laat u niet alleen leiden door lage rentestanden: de voorwaarden zijn minstens zo belangrijk. Let onder andere op hoeveel u boetevrij kunt aflossen en of u de hypotheek kunt meeverhuizen. Wanneer de hypotheekrente daalt nadat de offerte is getekend, kunt u bij sommige aanbieders toch de laagste rente uit de periode tot aan de datum van passering bij de notaris krijgen.

4. Niet over hele koopprijs overdrachtsbelasting

U betaalt 2 % overdrachtsbelasting over onroerend goed. Het is aantrekkelijk om een deel van de koopprijs aan te merken als een betaling voor roerende zaken, daarover wordt deze belasting niet geheven. De makelaar of notaris kan u vertellen welke zaken de fiscus roerend acht. Denk bijvoorbeeld aan gordijnen of zonwering.

5. Hoger bedrag op hypotheekakte

Vraag de hypotheekverstrekker om een hoger bedrag in de hypotheekakte op te laten nemen dan u daadwerkelijk gaat lenen. Deze hogere hypotheekinschrijving betekent dat u bij een toekomstige verhoging van de lening niet opnieuw naar de notaris hoeft. Dat kan handig zijn als u extra geld wilt lenen voor bijvoorbeeld een verbouwing of een nieuwe keuken. De hogere inschrijving kost nu wellicht iets meer, maar je bespaart u de kosten van een nieuwe hypotheekakte in de toekomst.

6. Doe de kapitaalverzekering niet te snel weg

Als u een hypotheek hebt met een daaraan gekoppelde kapitaalverzekering voor de uiteindelijke aflossing, neem daar dan niet te snel afscheid van als u een nieuwe hypotheek afsluit. De hoogste kosten van de verzekering worden namelijk aan het begin van de looptijd verrekend. Het is daarom beter om uw lopende polis mee te nemen dan een nieuwe kapitaalverzekering af te sluiten.

7. Overwaarde op uw huidige hypotheek

Bepaal of u overwaarde heeft op uw huidige woning. Met een overbruggingskrediet kunt u de overwaarde van uw huidige hypotheek (tijdelijk) meenemen bij de financiering van uw nieuwe woning, totdat uw oude woning is verkocht.

8. Overweeg Nationale Hypotheek Garantie

Kijk of u in aanmerking komt voor een hypotheek met NHG, ofwel Nationale Hypotheek Garantie. Uw hypotheeksom dient sowieso lager te zijn dan 290.000 euro. Op deze website staan alle voorwaarden . Door een hypotheek te nemen waarbij een waarborgfonds van de overheid garant staat voor restschuld bij scheiding of werkloosheid kan problemen in de toekomst voorkomen. Bovendien vragen banken vaak een lagere rente voor een hypotheek met NHG.

9. Advies en bemiddelingskosten

Laat u vooraf informeren naar de kosten die u gaat betalen voor het hypotheekadvies en de bemiddeling van uw hypotheek. Deze kosten varieren sterk sinds de invoering van het provisieverbod. Zo kunt u bij De Hypotheekfabriek al terecht voor € 999,- voor de complete bemiddeling terwijl u bij anderen een veelvoud hiervan betaald.

Doorvragen naar de kosten onder de streep loont dus.

10. Kijk op de onafhankelijke vergelijkingssites als independer.nl en advieskeuze.nl hoe uw aspirant adviseur beoordeeld wordt. U krijgt een objectief beeld van de kwaliteit van uw toekomstige adviseur.  

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu