« Terug naar het overzicht

4 op 5 bedrijven heeft personeel in geldnood

Geplaatst op: 15 november 2012

 Steeds meer bedrijven raken betrokken bij de financiële problemen van hun personeel en dat heeft ook vergaande financiële gevolgen voor de ondernemingen. Vier van de vijf bedrijven hebben medewerkers in geldnood.

Dat blijkt uit een peiling donderdag van het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) en de koepelorganisatie van directeuren van sociale diensten in Nederland.

De werkgevers krijgen veel verzoeken om voorschot op het loon en hebben steeds vaker te maken met ziekteverzuim van personeel met betalingsachterstanden.

Als een werknemer zijn rekeningen niet meer betaalt, komt het bedrijf waar hij voor werkt al gauw in beeld. Loonbeslag is het meest genoemde signaal dat iemand in financiële problemen zit. Maar ook kampen medewerkers met concentratieproblemen, hoofdpijn en stress en melden ze zich geregeld ziek of plegen fraude of diefstal op het werk.

Het ziekteverzuim als gevolg van financiële problemen wordt door de helft van de werkgevers geschat op negen dagen of meer. Het verlies aan productiviteit schat de helft van de deelnemers aan het onderzoek in op zeker 20 procent. Bij een fulltimebaan komt dat neer op één dag per week waarop de werknemer niet productief is. Dat kost het bedrijfsleven in totaal tientallen miljoenen per jaar. Met het verwerken van een loonbeslag is de salarisadminstratie bovendien een tot drie uur bezig, soms veel langer.

Het Nibud roept werkgevers op goed te kijken en te luisteren naar de signalen die werknemers afgeven en zich goed voor te bereiden op deze problematiek. Een op de tien Nederlanders heeft grote schulden. De belangrijkste oorzaak van de financiële problemen is volgens de ondervraagde bedrijven een verandering in de relationele sfeer, bijvoorbeeld een echtscheiding (67 procent). Veel werknemers zouden slordig zijn in hun administratie (55 procent) of op te grote voet leven.

Aan de peiling van het Nibud namen ruim 600 ondernemingen deel, waaronder ook bedrijven in de sociale werkvoorziening. Het onderzoek vond plaats in september en oktober

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu