« Terug naar het overzicht

Kwetsbaar door aflossingsvrije hypotheek

Geplaatst op: 27 januari 2021

Het aantal huishoudens dat in de problemen komt omdat zij hun aflossingsvrije hypotheek tussen 2031 en 2035 niet opnieuw kunnen financieren is te overzien, maar elke gedwongen verhuizing is er een te veel en moet waar mogelijk voorkomen worden. Dat is kort de conclusie van nieuw AFM-onderzoek in het dossier aflossingsvrij.

Code rood voor 78.000 huishoudens

Ongeveer de helft van de Nederlandse hypotheekschuld is aflossingsvrij. Veel van deze hypotheken lopen tussen 2031 en 2035 af. Huizenbezitters moeten dan hun lening aflossen of opnieuw afsluiten. Ongeveer 157.000 huishoudens hebben onvoldoende financiële middelen als zij hun aflossingsvrije hypotheek na afloop opnieuw willen financieren met een annuïtaire lening. Daarvan lopen ongeveer 78.000 huishoudens het risico dat ze hun aflossingsvrije hypotheek niet opnieuw kunnen financieren op het moment dat deze afloopt. Bijvoorbeeld omdat dit moment samenvalt met een lager (pensioen)inkomen en hogere hypotheeklasten omdat ze geen recht meer hebben op hypotheekrenteaftrek.

Lage inkomens en ondernemers extra kwetsbaar

Kwetsbare huishoudens hebben een aantal onderscheidende kenmerken die hun financiële risico’s kunnen verklaren. Zo komt uit deze studie een oververtegenwoordiging naar voren van lage-inkomensgroepen en huishoudens met hoge aflossingsvrije schulden in verhouding tot hun woningwaarde. Vaak hebben ze op dit moment consumptieve schulden openstaan, die de kans op herfinanciering eveneens verkleinen.

AFM: “Het relatief grote aantal ondernemers onder de kwetsbare huishoudens doet vermoeden dat zij minder riante oudedagsvoorzieningen hebben, of dat er onvoldoende bekend is over hun financiële situatie. Sinds enige tijd geven hypotheekverstrekkers en financieel adviseurs klanten die een risico lopen inzicht in hoe zij herfinancieringsproblemen kunnen voorkomen. Het overgrote deel van hen heeft nog tien jaar of langer voordat de hypotheek afloopt. Zij kunnen bijvoorbeeld sneller hun schulden aflossen of sparen. Dit is niet altijd realistisch, omdat het dus vaak gaat om huishoudens met lage inkomens. Hypotheekverstrekkers moeten voor deze huishoudens kijken naar maatwerkoplossingen.”

De Hypotheekfabriek kan helpen

Het is verstandig om nu alvast te inventariseren wat de gevolgen kunnen zijn van het hebben van een aflossingsvrije hypotheek en De Hypotheekfabriek kan helpen om een passende oplossing te bedenken om problemen in de toekomst te voorkomen of de gevolgen zo klein mogelijk te maken. Denk bijvoorbeeld aan het aanpassen van de hypotheekconstructie, het repareren van de hypotheek of oversluiten naar een andere geldverstrekker.

© 2025 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu