Studieschuld verzwijgen heeft averechtse gevolgen
Geplaatst op: 9 juli 2019De Tweede Kamer stemde tegen plannen om de studieschuld van mensen te registreren
Het voorstel van minister Ollongren (Wonen) om een officiële schuldverklaring voor mensen met een studielening in het leven te roepen werd donderdag door de tweede kamer naar de prullenbak verwezen.
De reden is dat bij de invoering van het leenstelsel per 2015 door de politiek is beloofd dat de schuld niet geregistreerd wordt.
Studieschulden tellen minder zwaar mee voor een hypotheek dan andere schulden, maar vormen wel degelijk een contractuele betalingsverplichting. Het mogelijk maken om studieschulden te verzwijgen heeft daarom gevolgen voor de daadwerkelijke betaalbaarheid van hypotheeklast.
Het risico op betalingsproblemen door overcreditering, en korting op de garantie van de Nationale Hypotheek Garantie bij gedwongen verkoop van de woning neemt toe wanneer de studieschuld niet wordt meegewogen in de hypotheekberekening. De gevolgen die het niet registreren van studieschulden is dat geldverstrekkers voortaan alle consumenten zullen vragen of ze wel of geen studieschuld hebben en dit aan te tonen.
De verwachting is dat het grootste deel van de studenten aan HBO of universiteit onder het leenstelsel een schuld zal opbouwen. In de poging om afgestudeerden te helpen bereikt de politiek juist het omgekeerde. De lastige positie van starters moet daarom niet via het BKR en het kunnen verzwijgen van een studieschuld worden opgelost.