Oversluitmarkt neemt fors toe
Geplaatst op: 10 juli 2018HDN (hypotheken data netwerk) registreerde in het tweede kwartaal van dit jaar 97.964 hypotheken. De daling in februari en maart wordt goed gemaakt door de stijgende lijn in april, mei en juni. Daar waar het aantal oversluitingen fors is toegenomen, blijft de starter duidelijk achter.
In het tweede kwartaal zijn er 5,2% meer hypotheken via HDN aangevraagd in vergelijking met dezelfde periode in 2017. In het eerste kwartaal van dit jaar was nog sprake van een daling. Niet representatief voor de rest van het jaar, want de maand juni 2018 presteert zelfs beter dan die van 2017 en 2016. Vrijwel alle starters, doorstromers en oversluiters kiezen in het tweede kwartaal voor zekerheid: een rente die langdurig vaststaat (15 tot 20 jaar).
De stijging in het tweede kwartaal is vooral toe te rekenen aan 34% meer oversluitingen. Ten opzichte van 2016 en 2017 kiest de oversluiter nóg vaker voor een langere rentevaste periode.
Gemiddeld wordt 3,5 keer het inkomen als hypotheek genomen, voor een starter is dit 4x het (gezamenlijke) jaarinkomen. In bijna de helft van de hypotheekaanvragen wordt gekozen voor een (deels) aflossingsvrije hypotheek. Bij 30% van de aanvragen is meer dan 50% aflossingsvrij.
De starter komt er slechts van af in het tweede kwartaal. Had in het tweede kwartaal van 2017 nog 4 op de 10 aanvragen betrekking op een starter, in 2018 is dat nog maar 1 op de 3 aanvragen. Dat is maar liefs 9% minder. Dit kan volgens HDN te maken hebben met een sterke stijging van de woningprijzen en het benodigde eigen geld dat meegebracht moet worden.
De consument neemt weer meer eigen geld mee, 37.000 euro gemiddeld in het tweede kwartaal. Dit is volgens HDN doorgaans geld dat vrijkomt uit de verkoop van de oude woning. Een doorstromer heeft daardoor meer overwaarde (20%) dan de starter (10%).
De Hypotheekfabriek merkt ook dat het aantal oversluitingen flink is toegenomen. Veel mensen vinden het nu een geschikt moment om over te sluiten. De rente staat super laag. Door nu te kiezen voor een rentevast periode van 15 tot 20 jaar profiteert men de komende jaren volop van lage maandlasten.