« Terug naar het overzicht

Zware tijden voor makelaars

Geplaatst op: 11 oktober 2012

Het eerste halfjaar van 2012 laat wederom zien dat het voor makelaarskantoren geen gemakkelijke tijden zijn. Zo zette de dalende trend in de omzet zich verder door (in de woningmakelaardij met -9%) en nam de werkgelegenheid bij kantoren verder af (-8,5% bij woningmakelaars). Dit is het geval in alle deelmarkten van de makelaardij, meldt de Nederlandse Vereniging van Makelaars.

Deze slechte cijfers zijn nauwelijks terug te zien in het aantal vestigingen van de NVM. Het aantal vestigingen van NVM-makelaars is het afgelopen kwartaal nagenoeg gelijk gebleven op 2.770. Het aantal NVM-makelaars kwam uit op 3.934, waar er aan het begin van het derde kwartaal nog 3.954 waren.

Ook blijkt dat van alle NVM-kantoren meer dan de helft nog steeds winst maakt. Ondanks de dramatische cijfers over het derde kwartaal van 2012 is de voorzitter  niet per definitie somber gestemd. “Leuk is anders, maar de aanhoudende neergang houdt onze makelaars ook scherp”. “We zoeken voortdurend naar innovaties in onze dienstverlening. Onze beroepsgroep probeert in moeilijke tijden er het beste van te maken.”

Steeds meer banken zetten makelaars buitenspel bij de tijdelijke verhuur van particuliere koopwoningen.”Woningbezitters die hun huis tijdelijk willen verhuren in het kader van de Leegstandswet worden door de banken verplicht of zeer streng aangeraden zich te wenden tot enkele ‘preferred suppliers’. Niet alleen makelaars zijn de dupe, ook de keuzevrijheid van de consument verdwijnt door het gevoerde beleid.” De NVM werkt aan een oplossing om deze markt weer open te breken voor makelaars en aan de verhuureisen van banken te voldoen, zodanig dat de huurder/verhuurder niet financieel de dupe wordt.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu