« Terug naar het overzicht

Zwaar jaar op komst voor tussenpersoon?

Geplaatst op: 10 januari 2013

Het wordt een zwaar jaar voor onafhankelijke financieel adviseurs en hypotheekbemiddelaars. De concurrentie door middel van tariefverlagingen neemt toe, zo verwacht de branche.

Tegelijkertijd blijft het aantal transacties op de huizenmarkt dalen. Bovendien valt er voor de consument steeds minder te kiezen nu ze verplicht moeten aflossen op hun nieuwe woning. Dat alles noopt de traditionele tussenpersoon om zichzelf opnieuw uit te vinden: „Het kunstje van een huis zo goedkoop mogelijk financieren volstaat echt niet meer.”

Sinds de invoering van het provisieverbod op 1 januari tekent de concurrentie op tariefbasis onder hypotheekverstrekkers en -bemiddelaars zich vooralsnog vooral af onder banken. SNS kondigde gisteren een forse tariefverlaging aan. Hypotheekadvies kost bij deze bank voortaan maximaal €1195 en bemiddeling ’slechts’ €1000.

Hypotheken

Eerder rekende de bank hiervoor een totaal bedrag van €2950. En Rabobank, Nederlands grootste hypotheekverstrekker, ligt in de clinch met de Autoriteit Financiële Markten (AFM) over hypotheken op ’no cure, no pay’-basis. En ook ING en ABN Amro hebben hun tarieven scherp geprijsd.

De onafhankelijk tussenpersonen kijken argwanend naar deze ontwikkeling. Bij de Vereniging van Onafhankelijk Financieel Planners (VOFP) voorspellen ze dan ook dat in het komende jaar „een hevige concurrentieslag” gaat plaatsvinden. Niet alleen staan de tarieven onder druk, de tussenpersonen moeten hun mogelijkheden flink verbreden nu er op hypotheekgebied voor de consument nog maar weinig te kiezen valt. „Het kunstje van zo goedkoop mogelijk een huis financieren volstaat niet meer. Adviseurs moeten een integraal advies geven waarin ze ook kijken naar spaargeld, pensioenen, verzekeringen en beleggen. Een shake-out in de branche is onvermijdelijk”, zegt een VOFP-woordvoerder.

De Hypotheekfabriek

Een woordvoerder van De hypotheekfabriek geeft aan dat deze problemen juist vragen om je als bedrijf duidelijk te profileren aan de consument. Ons streven is het om niet alle klanten te willen bedienen en een duidelijke keuze te maken in een bepaalde doelgroep. De Hypotheekfabriek richt zich bijvoorbeeld op consumenten die uitstekend in staat zijn om enig voorwerk te verrichten. De advieskeuze wordt samen met de klant , in een persoonlijk gesprek geëvalueerd en zo nodig gecorrigeerd. Dit alles geschied uiteraard door een gediplomeerd financieel adviseur. Doordat wij bewust deze keuze maken is het heel goed mogelijk om ons tarief zodanig laag te houden dat de klant een gedegen advies en bemiddeling ontvangt voor slechts 999 euro.

Dit bedrag is inclusief de hypotheekvorm, aflosvorm, overlijdensrisicoverzekering(en) en eventueel een woonlastbescherming. Daarnaast hanteren wij volledige keuze vrijheid op het gebied van de notaris en taxateur zodat de klant ook op dit vlak de beste keuze kan maken, aldus een woordvoerder.

Consumenten die behoefte hebben aan een uitgebreide en vaak ingewikkelde  financiële analyses en financiële constructies worden door ons doorverwezen naar onafhankelijk Financieel Planners. Zo zal op redelijke termijn de consument de weg naar de juiste financieel dienstverlener gaan vinden, aldus een woordvoerder van De Hypotheekfabriek.

 

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu