« Terug naar het overzicht

Zelfde studie schuld maar minder lenen in 2023

Geplaatst op: 24 november 2022

De wegingsfactor studieschuld met basisbeurs gaat in 2023 omhoog van 0,65 naar 0,75 procent. Dit betekent dat deze mensen iets minder hypotheek kunnen krijgen bij een gelijke studieschuld.

De verhoging houdt verband met de stijgende rente voor studieschulden. Voor studenten onder het leenstelsel geldt in 2023 een rente van 0,46 procent, voor studenten onder het oude basisbeursstelsel in het hoger onderwijs en mbo-studenten geldt in 2023 een rente van 1,78 procent.

Omdat de rente van studenten in het hoger onderwijs die onder het leenstelselregime vallen onder de één procent blijft, wordt de wegingsfactor voor deze groep niet verhoogd en blijft daarmee 0,35 procent.

Nieuwe methodiek in 2024

Het kabinet is voornemens om in 2024 over te stappen naar een nieuwe methodiek voor het meenemen van studieschulden bij het bepalen van de maximale hypotheek. In deze methodiek wordt uitgegaan van de actuele maandlast van de studielening. Hierdoor kunnen extra aflossingen – dus aflossingen naast de reguliere aflossingen beter worden meegewogen. Deze methodiek wordt in de komende maanden verder verkend, samen met het Nibud, de sector en DUO als uitvoerder van de studieleningen. Uiterlijk in het najaar van 2023 wordt de Kamer hier nader over geïnformeerd.

Wil je meer weten over dit onderwerp?

Neem contact met ons op

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu