« Terug naar het overzicht

Woonakkoord recept voor chaos

Geplaatst op: 14 februari 2013

Het kabinet veroorzaakt chaos met het gisteren gepresenteerde akkoord voor de woningmarkt. Brancheorganisaties en hoogleraren maken gehakt van de plannen, terwijl fiscalisten en banken in het duister tasten over de effecten.

En er is vrijwel niemand die gelooft dat het woensdagnacht haastig in elkaar gesleutelde akkoord leidt tot een herstel van vertrouwen in de woningmarkt, blijkt uit een rondgang van De Telegraaf. Vooral de nieuwe en ingewikkelde hypotheekregels scheppen verwarring, constateert Vereniging Eigen Huis. De belangenorganisatie voor huizenbezitters stelt vast dat kopers „een tweede lening moeten afsluiten om hun hypotheek te kunnen betalen”.

Die constructie is een sigaar uit eigen doos, omdat huizenkopers worden opgescheept met een duur consumptief krediet, zegt hoogleraar Woningmarkt Johan Conijn. Banken werden totaal overvallen door de maatregelen en konden gisteren nog niet overzien wat de gevolgen zijn voor hypotheekverstrekkers. De huurders en woningcorporaties worden afgescheept met een doekje voor het bloeden.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu