« Terug naar het overzicht

Woningverkoop neemt 42 % toe in januari

Geplaatst op: 19 februari 2014

In januari werden 8.905 verkochte woningen geregistreerd bij het Kadaster. Dit is een forse stijging van 42,3 % ten opzichte van een jaar eerder. Vooral vrijstaande woningen gingen meer van de hand.

De laatste maanden is er weer regelmatig plaats voor positief nieuws over de Nederlandse huizenmarkt. Waar huizenprijzen in sommige regio’s na een daling van jaren nu weer stijgen, zit ook het aantal verkochte woningen weer in de lift.

Het Kadaster registreert verkochte woningen op het moment van eigendomsoverdracht.

Reusachtige stijging door wijziging hypotheekregels

Het grote verschil met januari vorig jaar wordt onder meer veroorzaakt doordat huizenbezitters eind 2012 nog snel een woning kochten door wijzigende hypotheekregels op 1 januari 2013. Er waren daarom extra weinig registraties van verkochte woningen in januari 2013.

Vooral vrijstaande woningen vonden gretig aftrek begin dit jaar met 75 % meer verkochte woningen dan in januari 2013. Er werd ‘slechts’ een stijging van 33 % gemeten in het aantal verkochte hoekwoningen.

In Zeeland bijna dubbel zo veel woningverkopen

Een provincie met een grote stijging in januari is Zeeland. Er werden 89 % meer woningen verkocht. De provincie laat vaker uitschieters zien omdat de aantallen verkochte woningen lager zijn. Ook in Utrecht steeg het aantal verkopen met 80 %. In Flevoland stegen woningverkopen minder hard met 22 %.

Woningfinanciering

Volgens De Hypotheekfabriek is de toename van het aantal hypotheekaanvragen vanaf 2 januari van dit jaar enorm toegenomen. Met name de hoeveelheid eigen vermogen dat consumenten kunnen inbrengen om de hypotheeksom te verlagen is verbazingwekkend te noemen.  Dat daarbij scherp op de prijs van het advies en bemiddeling wordt gelet is niet zo vreemd aangezien dit meestal  uit eigen zak betaald moet worden. Meefinancieren van de financieringskosten wordt steeds lastiger nu de maximale verstrekkingsnorm slechts 104 % van de woningwaarde bedraagt.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu