« Terug naar het overzicht

Woningverkoop in juli bijna 30 procent hoger

Geplaatst op: 16 augustus 2013

 

De verkoop van woningen is vorige maand met bijna 30 procent gestegen ten opzichte van juli vorig jaar. Het Kadaster registreerde 9659 verkochte woningen, tegen 7451 een jaar eerder. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers.

Ook vergeleken met juni is er nu sprake van een stijging, met 33,7 procent. In februari werd voor het laatst een kleine stijging van de verkopen geconstateerd. Woningexperts vinden het echter nog te vroeg om te spreken van een structureel herstel.

Makelaarsvereniging NVM en De Hypotheekfabriek schrijft de verkoopspurt van vorige maand vooral toe aan de fors lagere verkopen in juli vorig jaar. „In mei en juni vorig jaar werden juist veel meer woningen verkocht doordat kopers anticipeerden op een verhoging van de overdrachtsbelasting. Daardoor werden de verkopen naar voren gehaald”, vertelt een woordvoerster.

Ook volgens de Vereniging Eigen Huis (VEH) bevestigen de Kadastercijfers eerdere signalen dat het vertrouwen in de woningmarkt toeneemt. „Er zijn meer mensen actief op zoek naar een koopwoning. Mensen denken dat de bodem van huizenprijzen min of meer is bereikt en hebben geen zin om verhuisplannen langer uit te stellen”, stelt een woordvoerder.

Of dit het begin is van een nieuwe opwaartse trend, durft de belangenvereniging van huizenbezitters evenwel niet te zeggen. „Nederland zit nog steeds in een recessie, de werkloosheid loopt op en veel mensen staan nog steeds met hun huis onder water. Hoewel de rente nu erg laag is, hebben veel mensen moeite om hun hypotheek rond te krijgen omdat de criteria die banken hiervoor stellen, zijn aangescherpt.” Daarnaast bereiken ons dagelijks signalen van klanten die aangeven dat ze enorm schrikken van de advies en bemiddelingskosten die sinds 1 Januari van dit jaar rechtstreeks aan de consument in rekening worden gebracht. Bedragen van meer dan € 4.000,- zijn geen uitzondering. Doordat De Hypotheekfabriek slechts € 999,- in rekening brengt voor persoonlijk hypotheekadvies en de complete bemiddeling staat de telefoon roodgloeiend zonder dat dit de kwaliteit van advies en bemiddeling ten nadeel komt. Kijk eens op de onafhankelijke vergelijkingssite www.independer.nl.

Kadaster

Volgens het Kadaster werden er in juli vooral meer tussenwoningen verkocht. Maar bij alle woningtypes is sprake van een plus in de verkoop. Het Kadaster registreert de transacties van bestaande koopwoningen op het moment dat de notaris deze laat inschrijven. Dat is dus het moment van eigendomsoverdracht, waarop de koper eigenaar van de woning wordt.

Niet alleen de huizenverkopen trokken vorige maand aan, ook het aantal gedwongen huizenverkopen nam af. In totaal vonden er 175 executieveilingen plaats, vergeleken met 259 in juli vorig jaar.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu