« Terug naar het overzicht

Woningverkoop in januari gedaald

Geplaatst op: 31 januari 2013

Het aantal verkochte woningen is in januari sterk teruggelopen. Daarmee wordt  het verwachte compensatiegedrag zichtbaar ten opzichte van de naar voren gehaalde verkopen in het laatste kwartaal 2012. De vraag naar woningen is daarentegen minder hard teruggelopen vergeleken met een jaar eerder. Dat meldt Makelaarsland.

Het aantal woningverkopen is bijna 40% teruggelopen naar 3.500 verkopen. Dit is precies het aantal dat in december meer werd verkocht ten opzichte van het jaar daarvoor. Het aantal bezichtigingsaanvragen is met 14% gedaald naar 60.000. Deze daling is veel minder hard dan in het aantal verkopen.

“De koopbehoefte blijkt met ingang van de nieuwe hypotheekregels nog steeds aanwezig. Januari is gebruikt om verder te oriënteren op de woningmarkt en de financiële mogelijkheden opnieuw uit te rekenen. Februari zal eenzelfde beeld laten zien. Ik verwacht dat het aantal woningverkopen vanaf maart gaat toenemen”, aldus de directeur van Makelaarsland.

Dat de verhuisbehoefte nog steeds groot is blijkt ook uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis. Uit het onderzoek komt naar voren dat ruim 165.000 huishoudens van plan zijn om in 2013 een woning te kopen. Dit zou een stijging van het aantal woningverkopen betekenen ten opzichte van 2012.

De Hypotheekfabriek constateert eveneens een toenemende interesse in hypotheekadvies en een toename van woningverkopen ligt daarmee in de lijn van de verwachtingen. Opvallend is dat consumenten meer gaan kijken naar de kosten van hypotheekadvies en bemiddeling in plaats van de allerlaagste hypotheekrente. De vaak ongunstige voorwaarden bij de “laagste renteaanbieders” spelen mee in de keuze voor een betrouwbare geldverstrekker die crisisbestendig blijken.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu