« Terug naar het overzicht

Woningprijs bereikt bodem in 2014

Geplaatst op: 13 februari 2014

De woningmarkt gaat dit jaar stabiliseren. De huizenprijzen zullen in 2014 hun laagste punt bereiken en het aantal verkochte woningen gaat stijgen. Die verwachtingen spreken economen van de Rabobank uit in hun Kwartaalbericht Woningmarkt.

De reden voor de verwachte stijging van het aantal verkochte woningen is dat woningen betaalbaarder zijn geworden doordat het besteedbare inkomen minder hard is gedaald dan de huizenprijzen.

Daling verkooptijd

De onderzoekers verwachten dat de woningprijzen dit jaar de bodem zullen bereiken. Maar de, door de aangescherpte kredietnormen, lagere hypotheken zullen betekenen dat de prijzen niet snel zullen gaan stijgen. Daardoor ontstaat er een potentiële tweedeling op de huizenmarkt. Mensen met een restschuld zullen vasthouden aan de hoge huizenprijzen, terwijl huizen die nieuw op de markt komen voor een lagere prijs worden aangeboden. Zij vinden hierdoor sneller een koper dan het oude aanbod, hetgeen zorgt voor een daling van de gemiddelde verkooptijd.

Dat staat in scherpe tegenstelling met 2013, dat een moeilijk jaar is geweest voor de Nederlandse woningmarkt. De woningprijs daalde afgelopen jaar ten opzichte van het gemiddelde van 2012 met 6,4%. Het aantal verkochte woningen bereikte in 2013 met 110 duizend een nieuw dieptepunt. Maar het tweede deel van 2013 toonde al herstel.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu