« Terug naar het overzicht

Woningkoper betaalt 11,5% minder dan vraagprijs

Geplaatst op: 27 augustus 2014

De gemiddelde verkoopprijs van een koopwoning ligt in 2014 11,5% lager dan de initiële vraagprijs. Een koper betaalt hiermee gemiddeld 34 duizend euro minder voor een koopwoning dan de vraagprijs. Dit verschil loopt op voor huizen die langer te koop staan. Voor woningen die langer dan 2 jaar te koop staan is de afslag gemiddeld 23,2% en betalen kopers gemiddeld 68 duizend euro minder dan de vraagprijs.

Binnen 6 maanden verkocht: 5,2% afslag op vraagprijs

De woningmarkt toont weer tekenen van herstel in 2014. Het aantal verkopen stijgt, de verhouding tussen het aantal te koop staande en verkochte woningen neemt af en de gemiddelde woningwaarde neemt toe. Toch is het nog steeds verstandig om in de huidige marktomstandigheden een scherpe vraagprijs neer te zetten. Gemiddeld ligt de uiteindelijke verkoopprijs 5,2% onder de vraagprijs indien de woning binnen 6 maanden wordt verkocht.

Langer dan 2 jaar te koop

Woningen die langer dan 2 jaar te koop staan kennen de grootse afwijking op de initiële vraagprijs van gemiddeld 23,2%. Een mogelijke verklaring voor de grote verschillen naar looptijd is het naar beneden bijstellen van de vraagprijs van woningen die al geruime tijd te koop staan en in die tijd te maken hebben gehad met forse prijsdalingen.

(Half) vrijstaande woningen hebben historisch gezien al een langere verkooptijd en een grotere afslag op de vraagprijs. Vrijstaande woningen die langer dan 2 jaar in de verkoop staan worden tegen 73% van de vraagprijs verkocht wat neerkomt op een gemiddelde afslag van 67 duizend euro.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu