« Terug naar het overzicht

Wel of niet aflossen?

Geplaatst op: 25 januari 2013

De spaarrekening verder spekken of de hypotheek juist aflossen? Dat is voor veel huizenbezitters en starters de hamvraag, nu spaarrentes nauwelijks nog iets opleveren en de hypotheekregels zijn aangescherpt.

Volgens ING, een van de grootste hypotheekverstrekkers in Nederland, is het financiële voordeel van aflossen bij de huidige rentepercentages veelal groter dan sparen. Toch blijkt uit een onderzoek van de bank dat meer dan de helft (51 procent) van de consumenten liever spaart. Huiseigenaren die willen aflossen, doen dat vooral om de maandelijkse woonlasten omlaag te brengen (42 procent). Ook het hebben van minder schuld is een belangrijke reden.

„Een lagere schuld maakt hen minder kwetsbaar voor eventuele restschuldproblemen. Daarnaast brengt aflossen de maandlasten naar beneden en dat pakt in een periode dat de spaarrentes laag liggen, sneller financieel gunstig uit”, zegt een ING-econoom. Hij verwacht niet dat de spaarrentes onder de huidige omstandigheden snel zullen aantrekken.

Buffer

Maar de econoom benadrukt wel dat consumenten voor een goede afweging met veel meer zaken rekening moeten houden. „Het is bijvoorbeeld verstandig om een buffer aan te houden voor onvoorziene omstandigheden, zoals bijvoorbeeld werkloosheid, echtscheiding of een kapotte wasmachine”. „En er zijn natuurlijk meer mogelijkheden als je het hebt over de vraag: waar moet ik met mijn geld naartoe. Bijvoorbeeld beleggen, maar dat brengt weer meer risico’s met zich mee.”

Het is op de beurs wellicht mogelijk een hoger rendement te behalen dan op de spaarrekening, zegt ook de Vereniging Eigen Huis (VEH). „Maar niet iedereen kan die risico’s nemen. Het is belangrijk dat mensen een goede afweging maken, waarbij niet alleen wordt gedacht aan uitgaven op de korte termijn. Jonge mensen moeten bijvoorbeeld ook geld reserveren voor de studie van hun kinderen”, benadrukt een woordvoerster van de belangenorganisatie van huizenbezitters. „Het is heel goed wanneer mensen hun restschuld willen verminderen, maar ook met spaargeld kan je risico’s afdekken.”

 

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu