« Terug naar het overzicht

Vrouw vertrouwt online review blindelings

Geplaatst op: 27 juni 2014

Online reviews worden steeds belangrijker voor de financiële dienstverlening. Maar hoe reageert de consument daarop? Vrouwen blijken bijna blindelings de meningen en recensies op internet te vertrouwen. Mannen zijn wantrouwender.

Dat blijkt uit onderzoek. Het onderzoek richtte zich op de verschillen tussen man en vrouw bij het gebruik van internet.

81% van de vrouwelijke respondenten geeft hierin aan dat online recensies even waardevol zijn als persoonlijke aanbevelingen van naaste vrienden of familie. Bij mannen ligt dit percentage met 44% aanzienlijk lager. Mannen zijn wantrouwender online.

Vrouwen geven ook aan meer waarde te hechten aan persoonlijke meningen, dan aan die van professionele journalisten, testers of recensenten. Volgens 66% van de vrouwen is deze persoonlijke mening betrouwbaarder. Mannen hechten meer waarde aan de mening van professionals. 73% van de mannen vertrouwt vooral op professionals.

Wat in het bijzonder opvalt is dat de vrouwelijke respondenten aangeven dat de mening van andere vrouwen in 74% van de gevallen meer wordt vertrouwd dan die van mannen. Mannen zijn minder kieskeurig. Mannen geven aan dat in slechts 14% van de gevallen de mening van andere mannen betrouwbaarder is dan die van vrouwen.

De vrouwen in het onderzoek geven als verklaring hiervoor dat andere vrouwen beter in staat zijn om hun meningen op een voor vrouwen begrijpelijke wijze te verwoorden en dat vrouwen niet alleen naar de ‘hard facts’ kijken, maar ook aandacht hebben voor de emotionele en persoonlijke kant als het gaat om meningen en recensies.

Vrouwen geven online overigens de voorkeur aan algemene (vrouwelijke) sociale platforms en communities, mannen geven de voorkeur aan online vakpublicaties en heel specifieke platforms. Zo kan het gebeuren dat het Forum van Viva (meer dan 25.000 berichten per dag) momenteel voor vrouwen niet alleen de belangrijkste bron voor informatie over liefdesverdriet is, maar ook voor hypotheektips.

Mannen zijn rechtlijniger, op voetbalsites wordt over Messi gepraat en op hengelsportwebsites over aas voor snoeken. Daarvan afwijken wordt snel en vakkundig bestraft door moderatoren of mede community-leden.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu