« Terug naar het overzicht

Volkskrant: Huizenkopers kunnen steeds minder lenen

Geplaatst op: 12 januari 2013

De hypotheken die banken maximaal willen geven dalen sterker dan de huizenprijzen. Dat levert grote problemen op voor huizenkopers.

De maximale hypotheek die huizenkopers kunnen krijgen is dit jaar veel sterker gedaald dan in de voorgaande jaren. Modale inkomens kunnen 5 procent minder lenen. De leencapaciteit van hogere inkomens ligt ruim 9 procent lager.

Dat betekent dat de huizenprijzen dit jaar met minimaal 5 tot 10 procent moeten dalen om de lagere leencapaciteit van huizenkopers te compenseren. Anders neemt de betaalbaarheid van woningen af in plaats van toe.

Sinds 2009 is de leencapaciteit elk jaar gedaald, maar de banken hebben de teugels dit jaar veel strakker aangehaald dan in de jaren daarvoor. Ter vergelijking: in 2012 daalde het maximale hypotheekbedrag tussen 1 en 1,8 procent. Omdat de huizenprijzen vorig jaar met ongeveer 7 procent zijn gedaald, werden huizen in 2012 dus 5 tot 6 procent beter betaalbaar.

De berekeningen zijn in opdracht van de Volkskrant uitgevoerd. Het gebruikte rekenmodel is gebaseerd op de NHG-en GHF-normen. De banken gaan bij hun hypotheekverstrekking van dezelfde normen uit.

Hoeveel een bank maximaal mag uitlenen, wordt elk najaar vastgesteld door het Nibud. Het budgetinstituut baseert de norm op de koopkrachtontwikkeling in het jaar ervoor.

De Hypotheekfabriek

Volgens een woordvoerder van De Hypotheekfabriek beperkt zich dit probleem niet alleen tot huizenkopers maar ook de doorstromers ondervinden hier heel veel last van. Deze groep consumenten heeft vaak te maken met een verkoopverlies op de verkochte woning en geldverstrekkers staan niet te springen om dit verlies mee te financieren in een nieuwe hypothecaire geldlening. De politiek geeft wel vrijheid aan geldverstrekkers om dit te faciliteren maar geldverstrekkers zien dit vaak niet zitten, temeer omdat jaarlijks de leencapaciteit teruggebracht gaat worden en de huizenprijzen nog verder gaan dalen volgens de verwachtingen.

Daarnaast constateert De Hypotheekfabriek nog een ander probleem. De laatste dagen worden wij overspoeld door consumenten die naast de hypotheek ook nog een consumptieve lening zijn aangegaan waardoor oversluiten en her-financiering vrijwel onmogelijk gaat worden, aldus een woordvoerder.

 

 

 

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu